Wykonanie
Lubicie krewetki? Jeśli tak to na pewno spodoba Wam się dzisiejszy wpis z
krewetkami na ostro. Składniki można komponować tak, by uzyskać bardziej lub mniej ostrą marynatę. Latem doskonałe będą
krewetki wrzucone na grilla w formie szaszłyków, zimą można je usmażyć na patelni.


Składniki:2 czerwone
papryczki chili2 ząbki
czosnkupuszka
koncentratu pomidorowego2 łyżki czerwonego
octu winnego1 łyżeczka
papryki wędzonej1 łyżka
oliwy250 g
krewetek (zamrożone trzeba rozmrozić)ćwiartki
cytryny do podania
kolendra do posypania
Papryczki chili oraz nieobrany
czosnek wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zrobią się czarne. Usuwamy nasiona i skórę z papryczki i obieramy
czosnek, obrane wrzucamy do malaksera. Dodajemy resztę składników i miksujemy całość.
Krewetki obieramy i usuwamy żyłkę (jeśli nie kupiliśmy obranych), wrzucamy do miski, dodajemy marynatę i delikatnie mieszamy.
Krewetki smażymy na patelni z odrobiną
oliwy do momentu aż zrobią się różowe. Podajemy z ćwiartkami
cytryny do skropienia.