ßßß

Składniki:2 czerwone papryczki chili2 ząbki czosnkupuszka koncentratu pomidorowego2 łyżki czerwonego octu winnego1 łyżeczka papryki wędzonej1 łyżka oliwy250 g krewetek (zamrożone trzeba rozmrozić)ćwiartki cytryny do podaniakolendra do posypaniaPapryczki chili oraz nieobrany czosnek wrzucamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zrobią się czarne. Usuwamy nasiona i skórę z papryczki i obieramy czosnek, obrane wrzucamy do malaksera. Dodajemy resztę składników i miksujemy całość. Krewetki obieramy i usuwamy żyłkę (jeśli nie kupiliśmy obranych), wrzucamy do miski, dodajemy marynatę i delikatnie mieszamy. Krewetki smażymy na patelni z odrobiną oliwy do momentu aż zrobią się różowe. Podajemy z ćwiartkami cytryny do skropienia.