Wykonanie

To tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia rosyjskiego. Jej główne składniki (
mleko,
jajka) symbolizują wiosenne odradzanie się przyrody, a dodatki (
cukier,
bakalie,
miód) - bogactwo i dobrobyt. Tamtejsze desery kształtem przypominają ścięte piramidy przypominające Grób Chrystusa.W Polsce ostatnimi czasy zapomniano o tradycji i symbolice deseru, stąd też i jego różne modyfikacje.Muszę przyznać, że sama go przerobiłam dość drastycznie.Składniki:500 g
twarogu półtłustego1/4 kostki
masła3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
śmietany 18%garść
migdałów150 g
bakalii (
suszona żurawina,
morele,
rodzynki)kandyzowane
owoce i skórki2 łyżki
likieru Amaretto / 1 łyżeczka
aromatu migdałowegoCałe
migdały zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je w wodzie 5 minut, następnie wyławiamy i usuwamy skórkę.
Ser* mielimy trzykrotnie (sito o drobnych oczkach) razem z blanszowanymi
migdałami.
Bakalie zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je w nim 5 minut. Następnie zlewamy
wodę, a do
owoców dodajemy
likier migdałowy. Odstawiamy naczynie z
bakaliami w chłodne miejsce na 30 minut (w tym czasie
owoce powinny całkowicie spić
alkohol).W misie miksera ucieramy
masło z
cukrem. Stopniowo wkręcamy
ser i
śmietanę. Dodajemy posiekane
bakalie. Masę mieszamy delikatnie silikonową szpatułką.Durszlak wyścielamy gazą lub bawełnianą ściereczką. Wylewamy na szmatkę masę
serową. Gazę zawijamy i dociskamy z góry czymś ciężkim (słoikiem, deską). Całość odkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień wykładamy paschę na talerz i dekorujemy
owocami kandyzowanymi.



* Warunkiem zrobienia dobrej paschy jest użycie świeżego
twarogu, jak najbardziej suchego – całkowicie odciśniętego z
serwatki.