ßßß Cookit - przepis na PASCHA WIELKANOCNA

PASCHA WIELKANOCNA

nazwa

Wykonanie

To tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia rosyjskiego. Jej główne składniki (mleko, jajka) symbolizują wiosenne odradzanie się przyrody, a dodatki (cukier, bakalie, miód) - bogactwo i dobrobyt. Tamtejsze desery kształtem przypominają ścięte piramidy przypominające Grób Chrystusa.
W Polsce ostatnimi czasy zapomniano o tradycji i symbolice deseru, stąd też i jego różne modyfikacje.
Muszę przyznać, że sama go przerobiłam dość drastycznie.
Składniki:
500 g twarogu półtłustego
1/4 kostki masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
garść migdałów
150 g bakalii (suszona żurawina, morele, rodzynki)
kandyzowane owoce i skórki
2 łyżki likieru Amaretto / 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Całe migdały zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je w wodzie 5 minut, następnie wyławiamy i usuwamy skórkę.
Ser* mielimy trzykrotnie (sito o drobnych oczkach) razem z blanszowanymi migdałami.
Bakalie zalewamy wrzątkiem. Pozostawiamy je w nim 5 minut. Następnie zlewamy wodę, a do owoców dodajemy likier migdałowy. Odstawiamy naczynie z bakaliami w chłodne miejsce na 30 minut (w tym czasie owoce powinny całkowicie spić alkohol).
W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Stopniowo wkręcamy ser i śmietanę. Dodajemy posiekane bakalie. Masę mieszamy delikatnie silikonową szpatułką.
Durszlak wyścielamy gazą lub bawełnianą ściereczką. Wylewamy na szmatkę masę serową. Gazę zawijamy i dociskamy z góry czymś ciężkim (słoikiem, deską). Całość odkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień wykładamy paschę na talerz i dekorujemy owocami kandyzowanymi.
* Warunkiem zrobienia dobrej paschy jest użycie świeżego twarogu, jak najbardziej suchego – całkowicie odciśniętego z serwatki.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/pascha-wielkanocna.html