Wykonanie
18 lutego 2014

Pomysł na syte śniadanie lub lekki obiad. Ciągnący się
serek, pachnąca
parówka i chrupiąca
bułka.
PARÓWKI W
CIEŚCIE DROŻDŻOWYMSkładniki:ciastorozczyn
drożdżowy (z 15 g
drożdży)1 szklanka
mleka2 łyżeczki
masła1 łyżeczka
soli2 szklanki
mąki pszennejdodatki5
parówek5 plasterków
seramaksezam czarny
czarnuszka1
jajko2 łyżki
wodyKażdą
parówkę dzielimy na 3 części.
Serek kroimy w plasterki.Przygotowujemy rozczyn z
drożdży (zmniejszamy ilość
drożdży do 15 g).
Mleko i
masło gotujemy. Gdy
masło się rozpuści odstawiamy mieszaninę do wystygnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy
sól,
mleko z
masłem oraz rozczyn. Mieszamy, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 40 minutach wykładamy ciasto na mocno oprószoną
mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na 15 części. Spłaszczamy. Na każdy prostokąt nakładamy kawałek
parówki owinięty w
ser. Zawijamy ciasto. Każdą bułeczką moczymy w
jajku rozkłóconym z
wodą i obtaczamy w ziarnach.
Bułki układamy (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Pieczemy
bułki 20 minut w 200*C. Podajemy z
ketchupem i
musztardą.



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.