ßßß Cookit - przepis na PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM

nazwa

Wykonanie

18 lutego 2014
Pomysł na syte śniadanie lub lekki obiad. Ciągnący się serek, pachnąca parówka i chrupiąca bułka.
PARÓWKI W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM
Składniki:
ciasto
rozczyn drożdżowy (z 15 g drożdży)
1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
dodatki
5 parówek
5 plasterków sera
mak
sezam czarny
czarnuszka
1 jajko
2 łyżki wody
Każdą parówkę dzielimy na 3 części. Serek kroimy w plasterki.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży (zmniejszamy ilość drożdży do 15 g).
Mleko i masło gotujemy. Gdy masło się rozpuści odstawiamy mieszaninę do wystygnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, mleko z masłem oraz rozczyn. Mieszamy, a następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 40 minutach wykładamy ciasto na mocno oprószoną mąką stolnicę. Ciasto dzielimy na 15 części. Spłaszczamy. Na każdy prostokąt nakładamy kawałek parówki owinięty w ser. Zawijamy ciasto. Każdą bułeczką moczymy w jajku rozkłóconym z wodą i obtaczamy w ziarnach. Bułki układamy (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Pieczemy bułki 20 minut w 200*C. Podajemy z ketchupem i musztardą.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/parowki-w-ciescie-drozdzowym.html