ßßß Cookit - przepis na MANDAZI - PĄCZKI Z AFRYKI

MANDAZI - PĄCZKI Z AFRYKI

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać, że pączki tradycyjne są bardzo wymagające i pracochłonne (nie wierzcie tym, którzy mówią, że to ciastka błyskawiczne i banalne w wykonaniu)! Opracowałam przepis na pączki, których przyrządzenie nie wymaga wiele czasu, ani wybitnych zdolności kulinarnych. To oczywiście mocno naciągana wersja. Pewnie kobiety w Afryce, by się załamały widząc, jak bezcześci się ich deser! Starałam się mocno nie przeginać.
Składniki (15 pączków):
50 g masła
25 g drożdży
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/4 szklanki cukru
2 żółtka
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki wiórków kokosowych
1 łyżeczka kardamonu
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
ponadto
olej do smażenia
cukier puder
gorzka czekolada
Roztopione i jeszcze ciepłe masło przelewamy do miski. Dodajemy mleko kokosowe, żółtka, drożdże i cukier. Miksujemy całość, aż do połączenia się składników. Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy sól, roztarty na miałki proszek kardamon i wiórki kokosowe. Wlewamy spirytus. Zarabiamy dość gęste ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na minimum 40 minut).
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na lekko oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy je na 4 części. Każdą część formujemy w rękach w kulę. Każdą porcję ciasta lekko spłaszczamy z wierzchu. Ostrym nożem kroimy każdy placek na 4 trójkąty. Otrzymane pączki odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i napuszenia.
Rozgrzewamy olej (nie powinien być bardzo gorący, bo pączki szybko upieką się z zewnątrz, a pozostaną niedopieczone w środku). Smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Gotowe wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowym. W pełni wystudzone oprószamy obficie cukrem pudrem lub polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/mandazi-paczki-z-afryki.html