ßßß Cookit - przepis na Nawigacja po wpisach

Nawigacja po wpisach

nazwa

Wykonanie

Z okazji trwającego karnawału postanowiłam wykonać „skok na linię”… początkowo dzieci były zszokowane a potem zaczęły mnie przekonywać, że taki skok na linie w moim wieku jest trochę ryzykowny. Pewnie że jest ryzykowny – dotyczy to zarówno skoku na linie jak i „skoku na linię”
Na razie ograniczyłam się do tego na „linię” i zdecydowałam, że przez cały tydzień będę piec pączki i różne ciastka smażone w głębokim tłuszczu. Upadek na głowę mi nie grozi co najwyżej miażdżyca.
Wszystkim ulżyło – każda sposobność do kulinarnych degustacji cieszy moją czeredę niezmiernie… jedynie MWP miał „zagwozdkę”… z dwojga złego nie wiedział co gorsze czy pogrzeb, czy hipopotam
Na pierwszy ogień poszły mandazi – afrykańskie ciastka smażone w głębokim tłuszczu.
Podobno są bardzo popularne w Kenii i Tanzanii. Mają ciekawy smak, gdyż ciasto robi się na mleku kokosowym i doprawia kardamonem. Ogólne zasady są proste, jednakże kiedy przyszło do wyboru właściwego przepisu miałam wątpliwości – przepis, który znalazłam w Kulinarnym Atlasie Świata (dodatek do GW sprzed kilku lat) zalecał użycie drożdży, tym czasem inne przepisy, dostępne na portalach związanych z Afryką zakładały użycie proszku do pieczenia. Z ciekawości postanowiłam zrobić obie wersje.
Dziś polecam mandazi na drożdżach a jutro będzie mandazi na proszku do pieczenia.
Składniki:
maka pszenna- 300 g,
mleko kokosowe -120 g,
cukier – 50 g,
masło – 40 g,
drożdże świeże – 30 g,
żółtka – 2 szt,
spirytus – 1 łyżka,
kardamon – 1 łyżeczka,
sól – mała szczypta,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.
Przygotowanie
Do miski/garnka wlać mleko kokosowe, dodać cukier, żółtka, drożdże oraz roztopione masło i kardamon. Wymieszać składniki, aby drożdże się rozpuściły. Wsypać mąkę wymieszaną z odrobiną soli, wlać spirytus a potem dobrze wyrobić ciasto – powinno być gładkie i „odchodzić od ręki”. Przykryć miskę ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość podzielić go na cztery części. Każdą część – każdy kawałek ciasta formować w kulkę a potem rozgniatać dłonią na stolnicy na placek o grubości ok 1,5 cm. Następnie korzystając z ostrego noża pokroić ciasto w trójkąty i odstawić na dwie/trzy minuty. Wrzucać trójkąty na rozgrzany olej i smażyć z obu stron jak pączki. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik a po przestudzeniu układać na talerzu i posypywać cukrem pudrem.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/01/mandazi-paczki-na-mleku-kokosowym