Wykonanie
Muszę przyznać, że pączki tradycyjne są bardzo wymagające i pracochłonne (nie wierzcie tym, którzy mówią, że to
ciastka błyskawiczne i
banalne w wykonaniu)! Opracowałam przepis na pączki, których przyrządzenie nie wymaga wiele czasu, ani wybitnych zdolności kulinarnych. To oczywiście mocno naciągana wersja. Pewnie kobiety w Afryce, by się załamały widząc, jak bezcześci się ich deser! Starałam się mocno nie przeginać.Składniki (15 pączków):50 g
masła25 g
drożdży1/2 szklanki
mleka kokosowego1/4 szklanki
cukru2
żółtka2 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
wiórków kokosowych1 łyżeczka
kardamonuszczypta
soli2 łyżki
spirytusuponadto
olej do smażenia
cukier pudergorzka czekoladaRoztopione i jeszcze ciepłe
masło przelewamy do miski. Dodajemy
mleko kokosowe,
żółtka,
drożdże i
cukier. Miksujemy całość, aż do połączenia się składników. Do miski wsypujemy przesianą
mąkę. Dodajemy
sól, roztarty na miałki proszek
kardamon i
wiórki kokosowe. Wlewamy
spirytus. Zarabiamy dość gęste ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej
masłem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na minimum 40 minut).Po tym czasie wyjmujemy ciasto na lekko oprószoną
mąką stolnicę. Dzielimy je na 4 części. Każdą część formujemy w rękach w kulę. Każdą porcję ciasta lekko spłaszczamy z wierzchu.
Ostrym nożem kroimy każdy placek na 4 trójkąty. Otrzymane pączki odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i napuszenia.Rozgrzewamy
olej (nie powinien być bardzo gorący, bo pączki szybko upieką się z zewnątrz, a pozostaną niedopieczone w środku). Smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Gotowe wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowym. W pełni wystudzone oprószamy obficie
cukrem pudrem lub polewamy
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej.