18 grudnia 2013KURCZAK W CZARNYM SEZAMIE W CHLEBKU PITA(Przepis na kurczaka pochodzi stąd - klik)Składniki (6 porcji):5 filetów z kurczaka2 posiekane ząbki czosnku1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku2 łyżki przyprawy do kurczakaszczypta soliszczypta pieprzu2 łyżki oliwy z oliwek1 jajko100 g mąki ziemniaczanej100 g czarnego sezamuolej do smażenia6 chlebków pitadowolna kompozycja warzyw (u mnie sałatka z fenkułem i rukolą)Filety płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Osuszamy je ręcznikami papierowymi. Nacieramy mięskooliwą zmieszaną z czosnkiem, papryką słodką, przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Odstawiamy piersi w marynacie na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).Następnego dnia jedną stronę piersi panierujemy mąką ziemniaczaną, roztrzepanym jajkiem i sezamem (prażymy go wcześniej 5 minut na suchej patelni).Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy mięso na panierowanej stronie przez 2-3 minuty.Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Podsmażonego kurczaka przenosimy na wyłożoną pergaminem blaszkę do pieczenia i pieczemy go w piekarniku w zależności od wielkości od 10 do 15 minut.Chlebki pita kroimy wzdłuż. Wkładamy do nich sałatkę (polewamy ją sosem czosnkowym) oraz mięso.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.