Wykonanie

Składniki:ciasto200 g
masła250 g
mąki pszennej1 niepełna łyżeczka
soli1
żółtko1 niepełna łyżeczka
cukru pudru50 ml pełnotłustego
mleka w temperaturze pokojowejkrem
migdałowo-
czekoladowy70 g miękkiego
masła85 g
cukru pudru5 g
mąki kukurydzianej85 g mielonych
migdałów2
jajka1 łyżeczka ciemnego
rumu100 ml
śmietanki kremówki100 g
białej czekolady4
gruszkiDo dużej miski wkładamy
masło. Przy pomocy pałki (w makutrze) lub drewnianej łyżki ucieramy je, aż zmięknie. Dodajemy
sól i
żółtko ciągle mieszając masę. W kubeczku mieszamy
cukier z
mlekiem. Dodajemy do miski. Przesiewamy
mąkę do
masła i
mleka. Zagniatamy ciasto ręką i formujemy je w kulę. Im krócej trwa cały proces, tym ciasto będzie delikatniejsze i bardziej kruche. Nie powinno to trwać dłużej niż 4-5 minut. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Przekładamy je do foremki na tartę (wysmarowaną
masłem i oprószoną
bułką tartą). Delikatnie dociskamy ciasto do brzegów formy i nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy spód około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika. Brzegi i spód smarujemy rozkłóconym
białkiem (nie będzie chłonął musu
migdałowo-
czekoladowego) i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut.Przygotowujemy mus.
Czekoladę białą ścieramy na tarce. W misce ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
jajka, po jednym na raz. Wsypujemy starte
migdały,
cukier,
czekoladę oraz szczyptę
soli. Miksujemy wszystkie składniki, aż do ich połączenia.Na przestudzonym spodzie rozprowadzamy równomiernie
migdałowo-
czekoladowy mus. Układamy na nim (wnętrzem do dołu)
gruszki (obrane ze skórki, przepołowione, pozbawione gniazd nasiennych i ponacinane). Pieczemy tartę 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (musi się zrobić złota z wierzchu). Jeżeli za bardzo będzie się przypiekała przykrywamy ją folią aluminiową.Na suchej patelni podpiekamy
płatki migdałów. Po upieczeniu posypujemy nimi tartę.Mniam!










