Wykonanie
Składniki25 g świeżych
drożdży (lub 7 g dobrych suszonych)125 ml ciepłego
mleka50 g
cukru pudrumała szczypta
soli300 g
mąki pszennej (tortowej lub do wypieków
drożdżowych)2
jajka (małe lub średnie)2
żółtka50 g miękkiego
masłaNadzienie:60 g
białej czekolady40 g obranych
migdałów1 pełna łyżka
cukru wanilinowegookoło 100 g świeżych
malinDo posmarowania:
żółtko z
mlekiemPrzygotowanieSkładniki na
ciasto drożdżowe należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Do ciepłego
mleka (musi być dobrze ciepłe) wkruszyć
drożdże, dodać 1 łyżeczkę
cukru pudru, 2 łyżeczki
mąki, wymieszać do rozpuszczenia się
drożdży, odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut (na powierzchni ma powstać piana).Do większej miski przesiać
mąkę, dodać resztę
cukru pudru i
sól. Następnie wlać rozczyn z
drożdży i wymieszać łyżką lub mieszadłem miksera. Następnie dodać
jajka i
żółtka (trochę
żółtka można pozostawić na posmarowanie wierzchu ciasta) i wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta - ręką lub mieszadłem miksera lub końcówkami w kształcie spiralek. Wyrabiać dokładnie ciasto przez około 15 minut, na 5 minut przed końcem dodać miękkie
masło i dalej wyrabiać. Na koniec ciasto nie powinno kleić się do palców. Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny (można trochę dłużej jeśli tak nam pasuje). Wyrośnięte ciasto zwiększy swoją objętość około trzykrotnie. W tym momencie ciasto można wstawić do lodówki jeśli np. nie mamy czasu na pieczenie w danym momencie.Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną
mąką, rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm. Placek posypać
cukrem wanilinowym, startą
czekoladą i startymi
migdałami.
Maliny rozdrobnić w palcach i ułożyć na wierzchu zachowując minimum 1/2 cm odstępy (
maliny nie mogą być stłoczone). Zwinąć ciasto w rulon, pokroić na poprzeczne 2,5 cm plastry, ułożyć je w tortownicy uprzednio posmarowanej
masłem, rozcięciem do góry. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Posmarować wierzch ciasta
żółtkiem wymieszanym z odrobiną
mleka i wstawić tortownicę do piekarnika. Piec przez 22 minuty. Wyjąć z piekarnika, udekorować świeżymi
malinami i posypać
cukrem pudrem.Propozycja podania
Cukier puder, świeże
maliny do dekoracji.

