Wykonanie

Nie wiem jak u Was, ale u mnie poniedziałek był całkiem niezły. Co poniedziałkom rzadko się zdarza. Jadnak gdyby znalazła się taka osoba, której pierwszy dzień tygodnia dał popalić, to na poprawę humoru podaję przepis na pyszne drożdżówki z
malinami i kruszonką.
Maliny można zastąpić innymi
owocami lub
dżemem.SkładnikiCiasto:
mąka pszenna, 380 g
jajko, 1 sztuka
żółtko, 1 sztukaletnie
mleko, 190 mlmiękkie
masło, 60 g
cukier, 70 g
sól, 2 szczypty
drożdże suche, 7 gKruszonka:
mąka pszenna, 80 g
cukier, 65 g
cukier wanilinowy, 10 gmiękkie
masło, 60 gramDodatkowo:
białko, 1 sztuka
mleko, 1 łyżka
maliny, ok. 500 gSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać mikserem przez 10 minut, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ścianek miski. Całość obsypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia objętości.Masę podzielić na 10-12 równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek o grubości 1-2 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego rozrostu.W każdej
bułce należy zrobić wgłębienie, dociskając do samego
spodu dno szklanki. Posmarować
białkiem rozbełtanym z
mlekiem. W każdy otwór włożyć kilka
malin.Połączyć składniki na kruszonkę. Posypać nią bułeczki. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez około 15 minut.Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki .