ßßß
Pieczone pączki z malinami i białą czekoladą/przepis pochodzi z Kwestii Smaku z moimi modyfikacjami/Ciasto:50g świeżych drożdży (lub o połowę mniej drożdży suszonych)100ml ciepłego mleka370g mąki pszennej50g cukru3/4 łyżeczki soli3 jajka170g masłaPonadto:koszyczek malintabliczka białej czekoladyjajko do posmarowaniacukier puder do oprószeniaZe świeżych drożdży zrobić zaczyn, wymieszać ciepłe mleko (ale nie gorące, bo może zabić drożdże), pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać z zaczynem drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać jajka, jedno po drugim i mieszać. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, aż będzie gładkie.Do wyrobionego ciasta dodawać po kawałeczku masła, cały czas wyrabiając. Końcowo ciasto ma być elastyczne i błyszczące, ześlizgujące się z boków miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć pięścią, złączyć w kulę i przenieść na posypany mąką blat. Następnie formujemy placek grubości ok 1cm i wycinamy szklanką placuszki. Do każdego wkładamy po kostce czekolady, 3 malinkach i zawijamy jak pieroga i formujemy kulkę. Tak przygotowane pączki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinno nam wyjść ok. 16 bułeczek.Uformowane zostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na 30 minut.Piekarnik nagrzać do 180°C (bez termoobiegu). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 13-15 minut. Studzić na blaszce, następnie obsypać cukrem pudrem...I spróbować nie zjeść wszystkich od razu ;-)
Bon appetit!