Wykonanie
Upieczenie
ciasta francuskiego w tosterze/ opiekaczu do sandwichy to świetny pomysł na przyśpieszenie sobie pracy w kuchni, jak również oszczędność prądu. Wykorzystuję ten patent, kiedy zostaną mi resztki
ciasta francuskiego z innego kucharzenia. W kuchni staram się niczego nie wyrzucać, więc resztki ciasta przechowuję w lodówce i wykorzystuję je następnego dnia jako bazę pysznego i błyskawicznego śniadania. Nie muszę nagrzewać całego piekarnika, wystarczy mi zwykły toster, 10-15 minut i pyszne śniadanie gotowe. Do środka możemy włożyć co tylko dusza zapragnie. Dziś zapraszam na moje dwie propozycje- jedną wytrawną i drugą dla tych, którzy wolą śniadania na słodko. Polecam!Składniki na 2 tosty· ok. 1/3 opakowania
ciasta francuskiego tzn. 125 gNa słono:· garść ugotowanej
zielonej fasolki szparagowej· ząbek
czosnku· pęczek listków
bazylii· łyżeczka
miodu· łyżeczka
octu balsamicznego·
sól·
olej· 2 łyżki
twarogu wędzonego solankowego· 2 plasterki dobrej
wiejskiej szynkiNa słodko:· 2 łyżeczki gęstego
serka waniliowego· łyżka
cappuccino· 2 duże
truskawkiNa 2 tosty:Z
ciasta francuskiego wykrawamy 4 kwadraty- wielkością powinny odpowiadać wielkości naszego tostera-opiekacza.Ugotowaną
fasolkę belndujemy z listkami
bazylii,
czosnkiem,
octem balsamicznym i
miodem- cały czas blendując dolewamy
olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Dwa spodnie plastry ciasta smarujemy sosem z
fasolki. Układamy po plasterku
szynki. Na
szynce rozkruszamy
twaróg. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie
wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z
ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.W wersji na słodko -
serek ucieramy z
cappuccino. Masą smarujemy dolne kwadraty ciasta. Układamy pokrojone w plasterki
truskawki. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie
wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z
ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego!