ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z tostera- czyli tosty z ciasta francuskiego - wersja wytrawna i deserowa

Ciastka francuskie z tostera- czyli tosty z ciasta francuskiego - wersja wytrawna i deserowa

nazwa

Wykonanie

Upieczenie ciasta francuskiego w tosterze/ opiekaczu do sandwichy to świetny pomysł na przyśpieszenie sobie pracy w kuchni, jak również oszczędność prądu. Wykorzystuję ten patent, kiedy zostaną mi resztki ciasta francuskiego z innego kucharzenia. W kuchni staram się niczego nie wyrzucać, więc resztki ciasta przechowuję w lodówce i wykorzystuję je następnego dnia jako bazę pysznego i błyskawicznego śniadania. Nie muszę nagrzewać całego piekarnika, wystarczy mi zwykły toster, 10-15 minut i pyszne śniadanie gotowe. Do środka możemy włożyć co tylko dusza zapragnie. Dziś zapraszam na moje dwie propozycje- jedną wytrawną i drugą dla tych, którzy wolą śniadania na słodko. Polecam!
Składniki na 2 tosty
· ok. 1/3 opakowania ciasta francuskiego tzn. 125 g
Na słono:
· garść ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
· ząbek czosnku
· pęczek listków bazylii
· łyżeczka miodu
· łyżeczka octu balsamicznego
· sól
· olej
· 2 łyżki twarogu wędzonego solankowego
· 2 plasterki dobrej wiejskiej szynki
Na słodko:
· 2 łyżeczki gęstego serka waniliowego
· łyżka cappuccino
· 2 duże truskawki
Na 2 tosty:
Z ciasta francuskiego wykrawamy 4 kwadraty- wielkością powinny odpowiadać wielkości naszego tostera-opiekacza.
Ugotowaną fasolkę belndujemy z listkami bazylii, czosnkiem, octem balsamicznym i miodem- cały czas blendując dolewamy olej do uzyskania konsystencji w miarę gęstego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dwa spodnie plastry ciasta smarujemy sosem z fasolki. Układamy po plasterku szynki. Na szynce rozkruszamy twaróg. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.
W wersji na słodko - serek ucieramy z cappuccino. Masą smarujemy dolne kwadraty ciasta. Układamy pokrojone w plasterki truskawki. Brzegi spodnich placków ciasta smarujemy delikatnie wodą. Przykrywamy je górnymi kwadratami z ciasta francuskiego dokładnie zlepiając brzegi. Przekładamy do opiekacza i pieczemy do zarumienienia ok. 12-15 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/ciastka-francuskie-z-tostera-czyli.html