ßßß Cookit - przepis na Sola na parze z kalafiorem i koperkowym sosem (bez nabiału)

Sola na parze z kalafiorem i koperkowym sosem (bez nabiału)

nazwa

Wykonanie

Składniki:
· filety z soli
· kilka różyczek kalafiora
· szklanka mleka ryżowego
· łyżeczka mąki ziemniaczanej
· łyżeczka masła klarowanego
· gałka muszkatołowa do smaku
· sól
· pieprz
· sok z połowy cytryny
· skóra z cytryny
· pęczek koperku
Oczyszczony filet z dorsza lekko solimy i pieprzymy. Różyczki kalafiora i filet z dorsza gotujemy na parze - rybę ok. 12 minut, małe różyczki kalafiora ok. 15-20 minut. Do wody do gotowania możemy dorzucić ulubione przypraw- kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy i zalewamy zimnym mlekiem ryżowym. Gotujemy aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy drobno posiekany koperek. Podajemy z uparowaną rybą i kalafiorem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/06/sola-na-parze-z-kalafiorem-i-koperkowym.html