Wykonanie
Dopiero niedawno, pod wpływem różnych programów o gotowaniu odkryłam, że istnieją jeszcze inne, niż z
ziemniaków rodzaje puree :) Dziś przyszedł czas, na puree z
kalafiora.Składniki:- duży
kalafior- pół kostki
masła- skórka otarta z połowy
cytryny- łyżka
soku z cytryny-
sól i
pieprzPrzygotowanie:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem
skórki z cytryny, uważając, aby się nie rozgotował (ok. 15 minut).
Wodę odcedzamy przez sitko. Jeśli wypłyną również
skórki z cytryny, wrzucamy je ponownie. Garnek z
kalafiorem stawiamy na gazie na około minutę, co jakiś czas energicznie potrząsając, aby cała
woda dokładnie odparowała. Zestawiamy z gazu i dodajemy
masło oraz
sok z cytryny, całość rozgniatamy. Stopniowo dodajemy
mleko uważając, aby puree nie wyszło za rzadkie. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Puree rozcieramy na gładką masę za pomocą blendera lub miksera.Smacznego!