ßßß Cookit - przepis na Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem

Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem

nazwa

Wykonanie

Kalafior polany masłem i bułką tartą uwielbiam. O cauliflower cheese wiedziałam już oda dawna, bo przepis na niego, można znaleźć w wielu angielskojęzycznych, kulinarnych książkach, ponieważ jest to tradycyjne, brytyjskie danie. Miałam ochotę wypróbować go już dawno, ale miłość do naszego sposobu podania kalafiora sprawiła, że kończyło się na polaniu kalafiora masłem lub masłem z bułką tartą. W końcu jednak przyszła pora na wypróbowanie tego dość mocno kalorycznego dania. Z uwagi na sporą ilość sera, którą w zasadzie można dowolnie zmniejszać lub zwiększać, cauliflower cheese może z powodzeniem pełnić rolę dania głównego. A jak wrażenia? Połączyć kalafiora z serem, to wyśmienity pomysł. Tym, którzy jeszcze takiej opcji nie próbowali - bardzo polecam.
1 kalafior(średni)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
250 ml mleka
2 łyżki masła
200 g dojrzałego sera Cheddar
pieprz kajeński do posypania
sól i pieprz
Piekarnik nastawiamy na 210 st C.
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, aż zacznie być miękki, odcedzamy, dzielimy na spore kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
W rondelku mieszamy mąkę z niewielką ilością mleka, po czym uzupełniamy resztą mleka i dodajemy masło. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż sos będzie gęsty. Dodajemy 2/3 sera, doprawiamty do smaku sola i pieprzem, delikatnie podgrzewamy przez ok 5 minut lub do momentu gdy ser będzie rozpuszczony. Serowym sosem polewamy kalafior, posypujemy wierzch resztą startego sera oraz pieprzem kajeńskim. Zapiekamy przez ok 15 minut w odkrytym naczyniu.
Przepis inspirowany przepisem z " Complete Traditional Recipe Book"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/08/cauliflower-cheese-czyli-kalafior.html