Wykonanie
Kalafior polany
masłem i
bułką tartą uwielbiam. O cauliflower cheese wiedziałam już oda dawna, bo przepis na niego, można znaleźć w wielu angielskojęzycznych, kulinarnych książkach, ponieważ jest to tradycyjne, brytyjskie danie. Miałam ochotę wypróbować go już dawno, ale miłość do naszego sposobu podania
kalafiora sprawiła, że kończyło się na polaniu
kalafiora masłem lub
masłem z
bułką tartą. W końcu jednak przyszła
pora na wypróbowanie tego dość mocno kalorycznego dania. Z uwagi na sporą ilość
sera, którą w zasadzie można dowolnie zmniejszać lub zwiększać, cauliflower cheese może z powodzeniem pełnić rolę dania głównego. A jak wrażenia? Połączyć
kalafiora z
serem, to wyśmienity pomysł. Tym, którzy jeszcze takiej opcji nie próbowali - bardzo polecam.
1
kalafior(średni)1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej250 ml
mleka2 łyżki
masła200 g dojrzałego
sera Cheddarpieprz kajeński do posypania
sól i
pieprzPiekarnik nastawiamy na 210 st C.
Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, aż zacznie być miękki, odcedzamy, dzielimy na spore kawałki i wkładamy do żaroodpornego naczynia.W rondelku mieszamy
mąkę z niewielką ilością
mleka, po czym uzupełniamy resztą
mleka i dodajemy
masło. Doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aż sos będzie gęsty. Dodajemy 2/3
sera, doprawiamty do smaku
sola i
pieprzem, delikatnie podgrzewamy przez ok 5 minut lub do momentu gdy
ser będzie rozpuszczony.
Serowym sosem polewamy
kalafior, posypujemy wierzch resztą
startego sera oraz
pieprzem kajeńskim. Zapiekamy przez ok 15 minut w odkrytym naczyniu.Przepis inspirowany przepisem z " Complete Traditional Recipe Book"