Wykonanie
Najprostsza zupa na świecie. 15 (no góra 20) minut i gotowa. Smaczna i nieskomplikowana. Z nutą
maślaną i świeżo mielonym
pieprzem.Zaraz po pomidorowej i rosole jest to zupa, która bywa najczęściej na naszym
stole. I trudno się temu dziwić bo kiedy coś tak prostego jest tak pyszne nie może być inaczej.Często przygotowuję ją kiedy nie mam czasu ani/lub pomysłu na obiad. Tym bardziej w pełni sezonu
kalafiorowego jest to obowiązkowy punkt programu.Mój mąż nazywa ją "krem kalafe" i bardzo lubi w wersji zaostrzonej
chili lub
tabasco, dzieciaki przepadają za wersją podstawową a ja kocham ją z dodatkiem dużej ilości
koperku. Każdy może opracować swoją własną wersję ;)
SKŁADNIKI:dwa średnie
kalafiory1,5l rosołu lub zastępczo
bulionu z kostkiszklanka
mleka 3,2%łyżka
masłasól, świeżo mielony
pieprzopcjonalnie pól kieliszka białego
wytrawnego winaPRZYGOTOWANIE:
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. W garnku rozpuszczamy
masło i podsmażamy na nim różyczki
kalafiora. Zalewamy rosołem wymieszanym z
mlekiem. Gotujemy około 10-12 minut. Opcjonalnie na ostatnie 5 minut dolewamy pół kieliszka białego
wytrawnego wina.Kilka ładnych kawałków
kalafiora zostawiamy do dekoracji. Resztę miksujemy na gładką, aksamitna masę. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
***************************************************Nie wiem jak Wam ale mnie notorycznie zdarza się kupić za dużo
pieczywa, które później nie grzeszy świeżością.Nie mam w zwyczaju wyrzucać jedzenia (a tym bardziej
chleba) i chętnie go zagospodarowuje na innych polach.
Pieczywo , które pozostałe w nadmiarze a straciło już dawną świeżość możemy oczywiści wysuszyć i przeznaczyć na
bułkę tartą. Ale ile tej
bułki tartej można mieć? Z czerstwego
chleba polecam przygotować grzanki do zup i sałatek.
Chleb kroimy w małą kostkę (1cmx1cm), skrapiamy smakowa
oliwą i ulubionymi
przyprawami (
pieprz,
zioła,
czosnek, co kto lubi) i zapiekamy w piekarniku na papierze do pieczenia przez około 5 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Inna możliwością jest przygotowania
jajka zapiekanego w
bułce. W tym celu wystarczy odciąć wierzch
bułki, wydrążyć ją, posmarować
masłem, dodać
szynkę,/ser,/pomidora i wbić
jajko. Doprawić i zapiec w piekarniku do ścięcia
jajka.