Wykonanie
            
Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.Przepisów na nie jest wiele.My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.

Składniki:-1 kg ugotowanych 
ziemniaków-ok. 1 i 2/3 szklanki 
mąki ziemniaczanej-2/3 szklanki 
mleka-łyżka 
masła-
sól
Ugotowane 
ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.

Do 
ziemniaków dodajemy szklankę 
mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto.
 Mleko
Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę 
masła.

Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.

Stopniowo dosypujemy pozostałą 
mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,gładkiego ciasta.


W dłoniach formujemy kulki wielkości 
orzecha włoskiego.

W każdej kulce robimy wgłębienie.

Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną 
wodą z odrobiną 
oleju.Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.


Kluski mogą być dodatkiem do wielu dań 
mięsnych.


Smacznego!