Wykonanie

Chyba najpopularniejsze z klusek, szczególnie na terenie Górnego Śląska.Przepisów na nie jest wiele.My skorzystaliśmy z podpowiedzi Joli i ta wersja najbardziej nam odpowiada.Kluseczki są bardzo delikatne i zawsze się udają.

Składniki:-1 kg ugotowanych
ziemniaków-ok. 1 i 2/3 szklanki
mąki ziemniaczanej-2/3 szklanki
mleka-łyżka
masła-
sól
Ugotowane
ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.

Do
ziemniaków dodajemy szklankę
mąki ziemniaczanej i wstępnie wyrabiamy ciasto.
Mleko zagotowujemy i dodajemy łyżkę
masła.

Wlewamy do masy ziemniaczanej i wyrabiamy.

Stopniowo dosypujemy pozostałą
mąkę i wyrabiamy do powstania jednolitego,gładkiego ciasta.


W dłoniach formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego.

W każdej kulce robimy wgłębienie.

Kluski wkładamy do garnka z wrzącą, osoloną
wodą z odrobiną
oleju.Kiedy wypłyną na powierzchnię zbieramy łyżką cedzakową.


Kluski mogą być dodatkiem do wielu dań
mięsnych.


Smacznego!