Wykonanie
            Ziemniaki sprowadzono do Irlandii ze Stanów Zjednoczonych około roku 1590. Ponieważ nie wymagają żyznej gleby, rośliny te szybko się przyjęły, stając się głównym pożywieniem zarówno ludzi, jak i zwierząt domowych. Kuchnia irlandzka obfituje w potrawy z 
ziemniaków. Jedną z nich jest Champ - tłuczone 
ziemniaki ze 
szczypiorkiem. Tradycyjnie podawano je w dużej misie. Pośrodku 
ziemniaków robiono "studnię", do której nalewano rozpuszczone 
masło. Każdy z biesiadników nabierał na łyżkę porcję 
ziemniaków z 
boku, która następnie maczał w 
maśle. Oczywiście, wówczas 
ziemniaki te stanowiły jedyny posiłek. Dziś możemy je podać jako dodatek do dowolnego obiadu. Przepis z książki "Real Irish Cookery" Mary Caherty.
 ziemniaki
ziemniaki (ilość dla 2 osób)1 pęczek 
szczypiorkuok. 100 ml 
mlekaok. 50 g 
masłasól do smakuObrane i umyte 
ziemniaki gotujemy do całkowitej miękkości w osolonej widzie. Ugotowane 
ziemniaki ubijamy za pomocą tłuczka z 
masłem i 
mlekiem, dodajemy drobno posiekany 
szczypiorek i 
sól do smaku. Mieszamy. Podajemy gorące.