Wykonanie
Składniki na około 40 sztuk:1 kg ugotowanych
ziemniaków2
jajkamąka ziemniaczanaszczypta
soliłyżka
masłaPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu przeciskamy je przez praskę lub mielimy w maszynce.Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Ćwiartkę masy odkładamy i dosypujemy dokładnie tyle samo
mąki ziemniaczanej (wskazówka poniżej). Dodajemy całe
jajka,
masło w temperaturze pokojowej i szczyptę
soli. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.W międzyczasie wstawiamy do zagotowania duży garnek z osoloną
wodą.Z powstałej masy formujemy kluseczki o średnicy około 4 cm. Palcem robimy dziurkę, z której słyną kluski śląskie.Do gotującej się
wody wkładamy partiami uformowane kluski. Czekamy aż wypłyną i od tego czasu gotujemy je około 5-6 minut.Delikatnie wyjmujemy kluski dużą łyżką i przekładamy na talerz.Wskazówki:Ugotowane
ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia dwukrotnie- wtedy masa będzie pulchniejsza i gładsza.Odpowiednią ilość
mąki ziemniaczanej zawsze wyznaczają
ziemniaki. Moim zdaniem najlepszy sposób to ten stosowany przez nasze babcie. Przeciśnięte
ziemniaki włóż do miski i delikatnie spłaszcz je dłonią, aby masa była dość równa. Nożem podziel masę na 4 równe części . Jedną część
ziemniaków odłóż na bok. W powstałe puste miejsce wsyp
mąkę. Powinna zająć tyle miejsca co usunięta część
ziemniaków, czyli 1/4 masy. Odłożoną ćwiartkę zmielonych
ziemniaków ponownie umieść w misce.Kluski gotuj partiami- po 7-10 sztuk. Dzięki temu unikniesz ich sklejania się.Smacznego!