ßßß Cookit - przepis na Kluski Śląskie

Kluski Śląskie

nazwa

Wykonanie

Składniki na około 40 sztuk:
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
mąka ziemniaczana
szczypta soli
łyżka masła
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po wystudzeniu przeciskamy je przez praskę lub mielimy w maszynce.
Masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części. Ćwiartkę masy odkładamy i dosypujemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej (wskazówka poniżej). Dodajemy całe jajka, masło w temperaturze pokojowej i szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
W międzyczasie wstawiamy do zagotowania duży garnek z osoloną wodą.
Z powstałej masy formujemy kluseczki o średnicy około 4 cm. Palcem robimy dziurkę, z której słyną kluski śląskie.
Do gotującej się wody wkładamy partiami uformowane kluski. Czekamy aż wypłyną i od tego czasu gotujemy je około 5-6 minut.
Delikatnie wyjmujemy kluski dużą łyżką i przekładamy na talerz.
Wskazówki:
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia dwukrotnie- wtedy masa będzie pulchniejsza i gładsza.
Odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej zawsze wyznaczają ziemniaki. Moim zdaniem najlepszy sposób to ten stosowany przez nasze babcie. Przeciśnięte ziemniaki włóż do miski i delikatnie spłaszcz je dłonią, aby masa była dość równa. Nożem podziel masę na 4 równe części . Jedną część ziemniaków odłóż na bok. W powstałe puste miejsce wsyp mąkę. Powinna zająć tyle miejsca co usunięta część ziemniaków, czyli 1/4 masy. Odłożoną ćwiartkę zmielonych ziemniaków ponownie umieść w misce.
Kluski gotuj partiami- po 7-10 sztuk. Dzięki temu unikniesz ich sklejania się.
Smacznego!
Źródło:http://pomysloweprzepisy.blogspot.com/2013/09/kluski-slaskie.html