Wykonanie
Łososiowi niewiele potrzeba, odrobina przypraw, kilkanaście minut w piekarniku, delikatne i nieprzytłaczające go dodatki...Składniki dla 4 osób:1/2 kg
świeżego łososia3 łyżki
sosu sojowegołyżka
pieprzu cytrynowegośredni
kalafior1 l
mleka1/3 kostki
masłasól do smakuUmytego i podzielonego na porcje
łososia obtaczamy w
sosie sojowym i
pieprzu, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy na blachę wyłożoną papieram do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni na 10-15 minut.
Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do garnka z
mlekiem i gotujemy do miękkości. Odlewamy
mleko, ale nie wylewamy, zostawmy go jak puree będzie za gęste, można je rozrzedzić właśnie tym
mlekiem. Miksujemy
kalafiora z
masłem i odrobiną
soli na puree.Na talerzu rozsmarowujemy mus z
kalafiora, na to nakładamy porcję
łososia i polewamy odrobinę sosem z pieczenia.Smacznego!