Wykonanie
Dziś pomysł na zdrowy deser (czy drugie śniadanie) dla prawdziwych łasuchów. Idealny zamiennik kupnych
słodyczy. Domowe batoniki
twarożkowe zaspokoją nasz głód na słodkie, mogą być też miłym prezentem dla smakoszy serników. Wymagają nieco zręczności- zwłaszcza etap pokrywania batoników
czekoladą, ale za to zamiast przysparzać nam kłopotów zdrowotnych, jak to często bywa ze sztucznymi
słodyczami ze sklepu, wzmocnią nasz organizm i dostarczą dużo pozytywnej energii. Głównymi ich składnikami są bowiem
przetwory mleczne. A jak zapewne wiecie
mleko i
przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego
białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego ja i moi bliscy jemy je codziennie. Batoniki
twarożkowe to jedna z wielu ciekawych propozycji wzbogacenia naszej diety w
mleczne produkty. Polecam!Składniki:· 100 g miękkiego
masła· 3 łyżki domowego
cukru waniliowego· łyżka ekstraktu
waniliowego· 220 g słodkiego
twarogu typu włoskiego· 200 g gęstego
serka śmietankowego naturalnego· 100 g
twarogu chudego· kilka łyżeczek
truskawkowego dżemu 100% - bez
cukru· tabliczka
mlecznej i tabliczka
gorzkiej czekolady +2 łyżki
mleka· tabliczka
białej czekolady + łyżka
mleka· panierka- uprażone
płatki migdałów +
makSłodki
twaróg, chudy
twaróg,
serek śmietankowy,
cukier waniliowy,
masło i ekstrakt
waniliowy blendujemy na gładką masę. Całość schładzamy w lodówce. Małe porcje schłodzonej masy układamy na foli spożywczej na kształt prostokąta. Formujmy małe placuszki, wówczas łatwiej będzie nam zwinąć batoniki. Przy dłuższym
brzego układamy rządek
dżemu. Za pomocą foli rolujemy
ser- tak jak na roladę, wzdłuż dłuższego
boku. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. pół godziny, następnie na 2 godziny do lodówki.Po tym czasie batoniki wyjmujemy z foli, każdy pokrywamy warstwą
czekolady:- białej roztopionej z łyżką
mleka,- lub ciemnej- tabliczka
mlecznej i tabliczka
gorzkiej czekolady +2 łyżki
mleka -całość roztopiona nad gorącą kąpielą
wodną.Batoniki w
czekoladzie ponownie schładzamy.Dla mniej wprawnych - zamiast
polewy czekoladowej- proponuję
twarożkowe batoniki pokryć panierką z
migdałów i
maku.Batoniki przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.Smacznego!