ßßß Cookit - przepis na Domowe batoniki twarożkowe

Domowe batoniki twarożkowe

nazwa

Wykonanie

Dziś pomysł na zdrowy deser (czy drugie śniadanie) dla prawdziwych łasuchów. Idealny zamiennik kupnych słodyczy. Domowe batoniki twarożkowe zaspokoją nasz głód na słodkie, mogą być też miłym prezentem dla smakoszy serników. Wymagają nieco zręczności- zwłaszcza etap pokrywania batoników czekoladą, ale za to zamiast przysparzać nam kłopotów zdrowotnych, jak to często bywa ze sztucznymi słodyczami ze sklepu, wzmocnią nasz organizm i dostarczą dużo pozytywnej energii. Głównymi ich składnikami są bowiem przetwory mleczne. A jak zapewne wiecie mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego ja i moi bliscy jemy je codziennie. Batoniki twarożkowe to jedna z wielu ciekawych propozycji wzbogacenia naszej diety w mleczne produkty. Polecam!
Składniki:
· 100 g miękkiego masła
· 3 łyżki domowego cukru waniliowego
· łyżka ekstraktu waniliowego
· 220 g słodkiego twarogu typu włoskiego
· 200 g gęstego serka śmietankowego naturalnego
· 100 g twarogu chudego
· kilka łyżeczek truskawkowego dżemu 100% - bez cukru
· tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej czekolady +2 łyżki mleka
· tabliczka białej czekolady + łyżka mleka
· panierka- uprażone płatki migdałów + mak
Słodki twaróg, chudy twaróg, serek śmietankowy, cukier waniliowy, masło i ekstrakt waniliowy blendujemy na gładką masę. Całość schładzamy w lodówce. Małe porcje schłodzonej masy układamy na foli spożywczej na kształt prostokąta. Formujmy małe placuszki, wówczas łatwiej będzie nam zwinąć batoniki. Przy dłuższym brzego układamy rządek dżemu. Za pomocą foli rolujemy ser- tak jak na roladę, wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na ok. pół godziny, następnie na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie batoniki wyjmujemy z foli, każdy pokrywamy warstwą czekolady:
- białej roztopionej z łyżką mleka,
- lub ciemnej- tabliczka mlecznej i tabliczka gorzkiej czekolady +2 łyżki mleka -całość roztopiona nad gorącą kąpielą wodną.
Batoniki w czekoladzie ponownie schładzamy.
Dla mniej wprawnych - zamiast polewy czekoladowej- proponuję twarożkowe batoniki pokryć panierką z migdałów i maku.
Batoniki przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.
Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/domowe-batoniki-twarozkowe-na-trzech.html