Wykonanie
Czekoladki stworzone na wzór popularnego batonika "Bounty". Kto kocha połączenie
kokosu i
czekolady z pewnością również zauroczy się tymi pralinkami.
...i co najważniejsze... możemy je przygotować sami...50 g
czekolady mlecznej50 g
czekolady gorzkiejok. łyżka
wiórków kokosowych do posypaniaMasa kokosowa:50 g
wiórków kokosowych25 g
masła100 ml
mleka2 łyżki
cukrucukier waniliowyMasa kokosowa:
Mleko zagotowujemy z
cukrami, dodajemy
kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy
masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Całkowicie studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Czekoladą smarujemy foremki na
czekoladki (cienką warstwą np. za pomocą pędzelka)*. Formę umieszczamy w zamrażalniku na ok. 10-15 minut. Następnie smarujemy drugą warstwą
czekolady i znów wkładamy do zamrażalnika na kolejne 10-15 minut. W razie konieczności czynność powtórzyć. Następnie do foremek wykładamy porcje masy kokosowej, zostawiając miejsce na zalanie
czekoladą. Znów wkładamy do lodówki na ok. 10 minut. Po tym czasie roztopioną
czekoladę wlewamy do foremek i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki. Odstawiamy do zastygnięcia.Gotowe
czekoladki ostrożnie wyjmujemy z formy silikonowej.Pozostałą
czekoladą smarujemy wierzch
czekoladek i posypujemy wiórkami kokosowymi.*foremki możemy posmarować bardzo cienką warstwą
oleju - wtedy łatwiej odejdą od formy