Wykonanie
Mazurek
kokosowy robię pierwszy raz i na jego pomysł wpadłam gdy dostałam do wypróbowania solony kajmak ( teraz jest już wyraźniejsza nutka
soli, niż dawniej) Myślałam, do czego na Wielkanoc najlepiej go wykorzystać. Przypomniał mi się wtedy mój placek z masą
kokosową, który był słodki i ten smak przypasował mi jako kontrast do solonego kajmaku. By smaki mazurka zrobić ciekawsze , do kajmakowej polewy dodałam nieco rozpuszczonej
gorzkiej czekolady. To był próbny wypiek , więc zjedliśmy go i
plany mazurkowe na Wielkanoc zostały zatwierdzone. Być może zrobię go z samym solonym
kajmakiem, bo bez
czekolady też fajnie pasuje do kokosowej masy.kruche ciasto takie, jak tutajMASA KOKOSOWA :szklanka
mleka10 dkg
masła1/2 łyżki
cukru15 dkg
wiórków kokosowych1/2
białej czekoladycukier z
wanilią ( łyżka)1/2 szklanki solonego kajmaku50 g
gorzkiej czekoladyWyrobione ciasto uformowałam w kulę i wstawiłam do lodówki na pół godziny.
Potem rozwałkowałam na wielkość formy , którą wcześniej posmarowałam
masłem. Wylepiłam
ciastem formę, ponakłuwałam dokładnie widelcem i upiekłam w 200 C, około pół godziny, aż ciasto nabrało złotego koloru i odstawało od brzegów formy. Wystudziłam.Do garnka z
mlekiem wsypałam wiórki i gotowałam 20 minut.
Potem dodałam
masło,
cukier i
czekoladę, wymieszałam z gorącą masą aż się wszystko rozpuściło. Studziłam w zlewie z zimną
wodą, mieszając.Masą wypełniłam dokładnie formę z upieczonym
ciastem, zostawiłam w chłodnym miejscu do zastudzenia.
Czekoladę można rozpuścić w kąpieli
wodnej albo w mikrofalówce. Do rozpuszczonej dodajemy po trochu kajmak, mieszamy dokładnie. Polewamy mazurek w dowolne wzorki.Najlepiej zostawić go na dobę, by ciasto skruszało, im później jemy mazurek, tym jest smaczniejszy. Ale jeśli spróbujecie go jak tylko polewa zastygnie, to też będzie pyszny. Najlepszy jest po kilku dniach.Kruche ciasto, słodka masa kokosowa i solony kajmak w towarzystwie
czekolady dają bardzo atrakcyjne połączenie smaków, godne świątecznego stołu.Smacznego !