Wykonanie
Mega
kokosowe, rozpływające się w ustach. Można zrobić ich więcej i przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku w zamrażarce - o ile cokolwiek zostanie ;-)
Składniki:250 g
wiórków kokosowych (+ 2 łyżki do dekoracji)250 ml
śmietanki 30 lub 36%pół szklanki
cukru200 g
masła dobrej jakości2
mleczne czekolady1
gorzka czekoladaPrzygotowanie:
Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam
śmietankę oraz
cukier. Gotowałam przez około 5 minut, ciągle mieszając.Do zagotowanej masy dorzuciłam
wiórki kokosowe i dokładnie wymieszałam.Na dużą blaszkę wyłożyłam folię spożywczą, na której równomiernie rozłożyłam masę
kokosową. Ostudziłam i na trzy godziny wstawiłam do zamrażarki.
Czekolady rozpuściłam w kąpieli
wodnej.Masę
kokosową pokroiłam w prostokątne batoniki, które zanurzałam w
czekoladzie i dekorowałam wiórkami kokosowymi.Gotowe batoniki wstawiłam jeszcze na pół godziny do lodówki, aby
czekolada stężała.