Wykonanie
Wczoraj w Biedronce kupiłam silikonowe małe foremki, które można użyć czy to do zrobienia
lodu,
ciasteczek czy pralinek. No i dziś postanowiłam je wypróbować.Składniki: tabliczka
gorzkiej czekolady,
mleko, 4 łyżki
wiórków kokosowych, 2 łyżki
masła,
mleko, 1 łyżeczka
cukru, 1/2 łyżeczki
cukru waniliowego.Przygotowanie:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli
wodnej dodając powoli
mleko, aby nie zrobić zbyt rzadkiej
czekolady.
Czekoladę rozprowadzić w silikonowych foremkach pędzelkiem lub łyżeczką, tak aby nie pozostały dziurki, bo nadzienie może się wtedy wydostać. Wstawiamy do lodówki.Nadzienie: Do garnuszka wlewamy 60 ml
mleka,
wiórki kokosowe,
masło,
cukier oraz
cukier waniliowy i podgrzewamy do momentu aż cały płyn odparuje i powstanie gęsta kokosowa masa. Ostudzoną masę wkładamy do do wyjętych z lodówki silikonowych foremek wypełnionych
czekoladą. Wierzch zamykamy warstwą
czekolady. Ja
czekoladę, która mi pozostała podgrzałam dodając trochę
mleka, aby ją uelastycznić.