ßßß Cookit - przepis na Bounty

Bounty

nazwa

Wykonanie

Chyba wszyscy znają batoniki bounty – mega kokosowe i rozpływające się w ustach?!! Osobiście należę do ich wielbicieli, bo tak prawdę mówiąc uwielbiam szystko co kawowe i kokosowe. Postanowiłam wykonać małe batoniki bounty a właściwie to są to bardziej pralinki. Jak zwał tak zwał a i tak efekt jest ten sam a batoniki smakują wyśmienicie. Aby przełamać smak kokosu dodałam do nich migdały i powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę !! Warto się pokusicić o wykonanie takich pysznych pralinek.
Bounty
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
250g wiórków kokosowych
10 dag masła
5 dag płatków migdałowych lub mielonych migdałów ewentualnie wiórków kokosowych
1 – 2 łyżki malibu
czekolada mleczna lub gorzka lub mix czekolad( tak jak w moim wypadku)
Mleko skondensowane razem z masłem lekko podgrzać do momentu rozpuszczenia masła.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia się w jedną całość.
Mieszankę kokosową odstawić do wystudzenia, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie wyjąć i formować kulki wielkości orzecha włoskiego(można sobie pomóc mocząc ręce w wodzie aby masa zbytnio nie kleiła się do rąk).
Uformowane kulki odłożyć na tacę wyłożoną folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na około 1 godziny( lekko zmrożone pralinki łatwiej będzie nam pokryć czekoladą, gdyż czekolada szybciej zastygnie na takich zimnych pralinkach)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Pralinki zanurzać w czekoladzie i odstawiać do odsączenia z nadmiaru czekolady.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/bounty