ßßß
Cookit - przepis na Pomarańczowe ciasto z polewą waniliowo-czekoladową
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pomarańczowe ciasto z polewą waniliowo-czekoladową
Składniki
Jajko
Cukier
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Proszek do pieczenia
Masło
Pomarańcza
Sok z cytryny
Serek homogenizowany waniliowy
Jogurt grecki
Czekolada
Mleko w proszku
Wanilia
Mandarynki
Wykonanie
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Boże Narodzenie niezmiennie kojarzy mi się z pierniczkami, zapachem
korzennych przypraw
i oczywiście
cytrusami
. Dlatego też dziś zapraszam na mocno
pomarańczowe
ciasto- wzbogacone świeżo startą aromatyczną
skórką pomarańczową
i nasączone
syropem
ze świeżo wyciskanego soku z
pomarańczy
z dodatkiem
soku z cytryny
. Ukoronowaniem całości jest orzeźwiająca polewa
jogurtowo
-waniliowa lekko osłodzona
białą czekoladą
. Dekoracja będzie prosta, ale wpisująca się w
cytrusową
koncepcję ciasta -
mandarynkowy
kwiat i cząsteczki świeżych
mandarynek
.Składniki:7
jajek
1,5 szklanki
cukru
2 szklanki
mąki pszennej
szklanka
mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
100 g
masła
skórka otarta z 1,5
pomarańczy
syrop
:3/4 szklanki soku z
pomarańczy
2 łyżki
soku z cytryny
3 łyżki
cukru
Polewa:350 g
serka homogenizowanego waniliowego
150 g
jogurtu typu greckiego
100 g
białej czekolady
łyżka
mleka w proszku
łyżeczka ekstraktu
waniliowego
Dekoracja:3-4 słodkie
mandarynki
Żółtka
ucieramy z
cukrem
na puszystą masę. Dodajemy
mąkę pszenną
i ziemniaczaną,
skórkę pomarańczową
i
proszek do pieczenia
. Dodajemy rozpuszczone wystudzone
masło
, dokładnie mieszamy. Dodajemy
białka
ubite na sztywno ze szczyptą
soli
. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej
masłem
i wysypanej
mąką
foremki 24 na 24 cm. Pieczemy ok. 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Sok pomarańczowy
przecedzamy przez sitko. Dodajemy
cukier
i
sok z cytryny
. Podgrzewamy do momentu aż
cukier
się rozpuści.
Syropem
nasączamy wystudzone ciasto.Polewa-
czekoladę
rozpuszczamy nad kąpielą
wodną
. Kiedy
czekolada
będzie płynna, zdejmujemy ją znad kąpieli
wodnej
i dodajemy po łyżce
serka
waniliowego
i
jogurtu
- dokładnie mieszamy. Dodajemy łyżkę
mleka w proszku
i łyżeczkę ekstraktu
waniliowego
. Całość ponownie miksujemy. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Na brzegach placka układamy dekoracyjnie cząstki
mandarynek
. Pośrodku umieszczamy całą
mandarynkę
umiejętnie rozłożoną na kształt kwiatka.Smacznego!
Źródło:
http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/pomaranczowe-ciasto-z-polewa-waniliowo.html
Przepisy powiązane
Sernik wiedeński II
Odwrócone ciasto z truskawkami
Ciasto waniliowo - truskawkowe
Idealne ciasteczka do kawy. Waniliowe!
Babka piaskowa pomarańczowo-waniliowa
Składniki powiązane (0)