Wykonanie
Zapraszam na pyszne, jesienne babeczki wzorowane na tradycyjnych babeczkach z
budyniem, z tym że w zdrowszej i nieco unowocześnionej wersji. Przygotowane na pełnoziarnistej
mące, przełożone masą
serowo-
kasztanową,
serowo-
awokadową i
wiśniowo-
żurawinową podbiją
serce niejednego łasucha. Zapraszam na smaki jesieni!Zamykane babeczki Almette z
owocowym,
kasztanowym i
awokadowym krememSkładniki200 g
masła3 szklanki
mąki orkiszowej pełnoziarnistej150 g Almette
śmietankowy100 g kwaśnej gęstej
śmietanypół szklanki
cukru waniliowegożółtkoszczypta
soliKrem· 150 g Almette z
wiśnią i
żurawiną lub 150 g Almette
Gruszka z
Jabłkiem·
Awokado (koniecznie dojrzałe) + 150 g Almette
śmietankowe + 1- 1,5 łyżki
cukru pudru· krem z
kasztanów 250 g + 150 g Almette śmietankowe+ łyżka
mąki ziemniaczanejZagniatamy ciasto-
mąkę wymieszaną z
solą i
cukrem siekamy z zimnym
masłem. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy Almette
śmietankowy,
śmietanę i
żółtko - szybko zarabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 ciasta przeznaczamy na wylepienie foremek na babeczki, 1/3 na zamknięcia babeczek.
Ciastem wylepiamy nieduże foremki wysmarowane
masłem i wysypane
mąką. Z 1/3 cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki.1/3 babeczek faszerujemy Almette z
wiśnią i
żurawiną lub Almette
Gruszka z
Jabłkiem. Babeczki zamykamy krążkami ciasta- dokładnie dociskamy brzegi, żeby podczas pieczenia babeczki się nie pootwierały. Pośrodku babeczki nakłuwamy patyczkiem. Postępujemy tak ze wszystkimi babeczkami, z tym że 1/3 faszerujemy Almette
śmietankowym wymieszanym z
awokado i
cukrem pudrem, a kolejną 1/3 babeczek - Almette
śmietankowym wymieszanym z kremem z
kasztanów i łyżką
mąki ziemniaczanej.Z ciasta możemy też przygotować
ciasteczka, które następnie przełożymy przygotowanymi masami- pamiętajmy jednak, że do masy kasztanowej dodajemy
mąkę, więc jeśli wybieramy opcję przygotowania
ciasteczek, pomińmy ten składnik w
masie.Babeczki (czy
ciasteczka) pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego!