ßßß Cookit - przepis na Zamykane babeczki pełnoziarniste

Zamykane babeczki pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne, jesienne babeczki wzorowane na tradycyjnych babeczkach z budyniem, z tym że w zdrowszej i nieco unowocześnionej wersji. Przygotowane na pełnoziarnistej mące, przełożone masą serowo-kasztanową, serowo-awokadową i wiśniowo-żurawinową podbiją serce niejednego łasucha. Zapraszam na smaki jesieni!
Zamykane babeczki Almette z owocowym, kasztanowym i awokadowym kremem
Składniki
200 g masła
3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g Almette śmietankowy
100 g kwaśnej gęstej śmietany
pół szklanki cukru waniliowego
żółtko
szczypta soli
Krem
· 150 g Almette z wiśnią i żurawiną lub 150 g Almette Gruszka z Jabłkiem
· Awokado (koniecznie dojrzałe) + 150 g Almette śmietankowe + 1- 1,5 łyżki cukru pudru
· krem z kasztanów 250 g + 150 g Almette śmietankowe+ łyżka mąki ziemniaczanej
Zagniatamy ciasto- mąkę wymieszaną z solą i cukrem siekamy z zimnym masłem. Kiedy powstanie kruszonka dodajemy Almette śmietankowy, śmietanę i żółtko - szybko zarabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto dzielimy na dwie części – 2/3 ciasta przeznaczamy na wylepienie foremek na babeczki, 1/3 na zamknięcia babeczek. Ciastem wylepiamy nieduże foremki wysmarowane masłem i wysypane mąką. Z 1/3 cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki.
1/3 babeczek faszerujemy Almette z wiśnią i żurawiną lub Almette Gruszka z Jabłkiem. Babeczki zamykamy krążkami ciasta- dokładnie dociskamy brzegi, żeby podczas pieczenia babeczki się nie pootwierały. Pośrodku babeczki nakłuwamy patyczkiem. Postępujemy tak ze wszystkimi babeczkami, z tym że 1/3 faszerujemy Almette śmietankowym wymieszanym z awokado i cukrem pudrem, a kolejną 1/3 babeczek - Almette śmietankowym wymieszanym z kremem z kasztanów i łyżką mąki ziemniaczanej.
Z ciasta możemy też przygotować ciasteczka, które następnie przełożymy przygotowanymi masami- pamiętajmy jednak, że do masy kasztanowej dodajemy mąkę, więc jeśli wybieramy opcję przygotowania ciasteczek, pomińmy ten składnik w masie.
Babeczki (czy ciasteczka) pieczemy ok. 25-30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/09/zamykane-babeczki-penoziarniste.html