Wykonanie
Dziś zapraszam na
pieczarki i jadalne muchomorki- tak, tak.... te muchomorki są jadalne i to nie tylko raz ;) . Kruche, chrupiące na zewnątrz, puszyste w środku, o delikatnym smaku
gruszki i
jabłka- prawdziwie jesienne
ciastka. Zachwycają nie tylko smakiem, ale i swoim wyglądem. Zapewniam, że można nimi (pozytywnie) zaskoczyć niejednego smakosza. A co najważniejsze są błyskawiczne w przygotowaniu. Polecam!Składniki- 1
jajko- 2 szklanki
mąki ziemniaczanej- 3 łyżki
mąki pszennej- 150 g miękkiego
masła- 150 g
serka Almette Fruit z
gruszką i
jabłkiem- płaska łyżeczka
sody do pieczenia- 4 łyżki
cukru pudru- skórka otarta z jednej
cytryny- szczypta
cynamonu- szczypta
soli- ciemne
kakao- pusta butelkadodatkowo na muchomorki- 150 g
serka Almette Fruit
wiśnia z
żurawiną + 2 łyżki soku z
wiśni + łyżka
mleka w proszku- biały
cukrowy pisak lub roztopiona
biała czekoladaMasło, Almette i
cukier ucieramy na puszystą masę. W oddzielnej misce łączymy składniki suche-
mąki,
sodę,
sól,
cynamon. Do masy serowej dodajemy
jajko i składniki suche- dokładnie wyrabiamy dłonią dodając pod koniec
cytrynową skórkę.Z ciasta odrywamy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Gwint butelki maczamy w
kakao i natykamy go na każdą kulkę ciasta tak, by utworzył nam nóżkę
grzybków. Gwint delikatnie wyciągamy z
ciasteczek.
Grzybki układamy do góry nogami na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut, temp. 180 stopni.Część
ciastek pozostawiamy białe- jako
pieczarki, a połowę dekorujemy na muchomorki. Almette fruit łączymy z
sokiem z
wiśni i
mlekiem w proszku. Kremem delikatnie smarujemy kapelusze
ciasteczek.
Cukrowym pisakiem lub roztopioną
czekoladą robimy kropeczki na kapeluszach.
Ciasteczka układamy w koszyku z pałąkiem wyłożonym papierem do pieczenia. Słodka niespodzianka gotowa. Smacznego!