Wykonanie
Zapraszam na pyszne mocno
wiśniowe ciasto z dodatkiem
czekolady. Spód przygotowany na herbatnikach, orzechach i
oleju wychodzi bardzo kruchy i apetyczny. Masa wiśniowa po schłodzeniu jest bardzo delikatna, kremowa i orzeźwiająca. Całość wieńczy
wiśniowy sos z dodatkiem trójniaku. Polecam!WiśniowiecNa spód:- szklanka
oleju- ok. 350 g
herbatników pełnoziarnistych- 50 g obranych
pistacji- 50 g
migdałówDo rozdrobnionych w malakserze
ciastek,
migdałów oraz
pistacji dodajemy
olej i krótko miksujemy. Masa ma
mieć konsystencję mokrego pisaku. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i dopiero zapinamy rant. Folię zawijamy na ścianki tortownicy (po zewnętrznej stronie). Całość owijamy jeszcze raz szczelnie folią, tak by
woda podczas pieczenia nie przedostała się do ciasta. Do tak przygotowanej formy wykładamy gotowe ciasto i ubijamy palcami. Wstawimy do lodówki.Masa:- 500 g
wiśni pozbawionych pestek- 3/4 szklanki
miodu-
budyń waniliowy- 2 łyżki
mąki ziemniaczanej- 2
jajka- 100 ml
jogurtu naturalnego gęstego
Wiśnie blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość dobrze miksujemy.- 2 tabliczki
czekolady [jedna tabliczka
czekolady mlecznej i jedna tabliczka
czekolady gorzkiej].Roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladę dodajemy do masy wiśniowej. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z
ciastek. Tortownicę stawiamy do brytfanny. Całość wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Do brytfanny wlewamy wrzącą
wodę- musi sięgać do połowy tortownicy. Pieczemy około 60 minut- cały czas pilnując i dolewając parującą
wodę. Ciasto należy wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce.Polewa wiśniowa:· 600 g wydrylowanej
wiśni· łyżka
mąki ziemniaczanej· 5 łyżek
wody· kieliszek trójniaku· 5 łyżek
miodu· łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWydrylowane
wiśnie zagotowujemy razem z
miodem.
Mąkę rozrabiamy w wodzie i dodajemy do
wiśni- cały czas mieszamy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodajemy Trójniak i jeszcze chwilę gotujemy. Kiedy polewę zdejmiemy z ognia, dodajemy
wanilię. Polewamy obficie schłodzony wiśniowiec. Smacznego!