Wykonanie
Mam w zamrażarce cały woreczek
żurawiny. Zamroziłam ją z myślą, o cudownych ciastach, ale jakoś ich nie robię. Na przyjazd dziadków postanowiłam wykorzystać przynajmniej część zawartości tego woreczka. Lekko zmodyfikowałam ten przepis i tak oto powstało to
żurawinowe ciasto. Jest niezwykle miękkie i wilgotne. Przyznam, że nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre.

Składniki:Na ciasto:190 g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki
proszku do pieczenia125 ml
oleju80 g
cukru trzcinowego2
jajka160 ml
jogurtu naturalnego2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoNa nadzienie
owocowe:350 g
żurawiny (dałam mrożoną)100 g
mioduNa kruszonkę:200 g mielonych
migdałów80 g
cukru trzcinowego120 g
masła
Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 22 cm tortownicę wyłożyć papierem na dnie.Do garnka o grubym dnie wsypać
żurawinę i
miód. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut, aż
owoce się lekko rozpadną. Odstawić.W misce wymieszać
olej,
jajka,
jogurt i
wanilię. Dodać przesianą
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia. Całość wymieszać i przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć ugotowane
owoce.Do miski wsypać mielone
migdały. Dodać zimne
masło i wyrobić rękoma, aż powstanie kruszonka. Dodać
cukier i wymieszać. Kruszonkę wysypać na
owoce. Piec około 50 - 60 minut, aż do suchego patyczka.