ßßß Cookit - przepis na Ciasto żurawinowe

Ciasto żurawinowe

nazwa

Wykonanie

Mam w zamrażarce cały woreczek żurawiny. Zamroziłam ją z myślą, o cudownych ciastach, ale jakoś ich nie robię. Na przyjazd dziadków postanowiłam wykorzystać przynajmniej część zawartości tego woreczka. Lekko zmodyfikowałam ten przepis i tak oto powstało to żurawinowe ciasto. Jest niezwykle miękkie i wilgotne. Przyznam, że nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobre.
Składniki:
Na ciasto:
190 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml oleju
80 g cukru trzcinowego
2 jajka
160 ml jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na nadzienie owocowe:
350 g żurawiny (dałam mrożoną)
100 g miodu
Na kruszonkę:
200 g mielonych migdałów
80 g cukru trzcinowego
120 g masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 22 cm tortownicę wyłożyć papierem na dnie.
Do garnka o grubym dnie wsypać żurawinę i miód. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut, aż owoce się lekko rozpadną. Odstawić.
W misce wymieszać olej, jajka, jogurt i wanilię. Dodać przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość wymieszać i przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć ugotowane owoce.
Do miski wsypać mielone migdały. Dodać zimne masło i wyrobić rękoma, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier i wymieszać. Kruszonkę wysypać na owoce. Piec około 50 - 60 minut, aż do suchego patyczka.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/01/Ciasto-zurawinowe.html