Wykonanie
            
Te 
ciasteczka są wielkanocnym odpowiednikiem pierniczków na Boże Narodzenie.Kruche maślane 
ciasteczka świetnie sprawdzą się w wielkanocnych koszyczkach lub jako słodki upominek.Uwielbiam ich smak w połączeniu z 
czekoladą i małą czarną. :)Składniki na ok 50 sztuk:120 g 
masła100 g drobnego 
cukru1 
jajko1 łyżka 
jogurtu naturalnego1 łyżka ekstraktu 
waniliowego250 g 
maki pszennej1 łyżka 
proszku do pieczeniaDodatkowo:50 g 
mlecznej czekolady50 g 
białej czekolady2 łyżki 
oleju roślinnego
Wykonanie:
Masło, 
cukier, 
jogurt i 
jajko miksujemy do uzyskania konsystencji puszystego kremu. Dodajemy ekstrakt 
waniliowy, miksujemy. Następnie partiami wsypujemy 
mąkę przesianą z 
proszkiem do pieczenia, ucieramy do połączenia się składników.Ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę lub w zamrażalniku przez co najmniej 15 minut.Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto 
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubośćok. 3 mm i za pomocą foremek wycinamy kształty.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż 
ciasteczka nabiorą złotego koloru - ok. 8-10 minut.

Gotowe 
ciasteczka zamykamy szczelnie w metalowej puszce i spokojnie posiedzą tam co najmniej dwa tygodnie nie tracąc na świeżości.
 Ciasteczka
Ciasteczka bardzo dobrze smakują w połączeniu z 
czekoladą. Polewę przygotowujemy rozpuszczając 
czekoladę w kąpieli 
wodnej (w miseczce nad garnuszkiem z gotującą się 
wodą). Po rozpuszczeniu 
czekolady dodajemy łyżkę 
oleju, mieszamy. Tak przygotowaną polewą możemy ozdabiać nasze 
ciasteczka.Pomysł bierze udział w konkursie u Veggie :) Zapraszam do udziału, stwórzmy bazę wielkanocnych przepisów :).Smacznego! :)Chcocoholiczka

