Wykonanie
Zapraszam na błyskawiczny, smaczny i zdrowy obiad.
Dorsz w mocno
cytrynowym, aromatycznym sosie przygotowanym na bazie solonego
masła i
oleju rzepakowego. Ponieważ
masło ma niską temperaturę dymienia, dodatek
oleju rzepakowego (mającego znacznie wyższą temperaturę dymienia) do smażenia
ryby jest niezbędny. Ponadto
olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan
serca i naczyń krwionośnych.
Olej rzepakowy świetnie sprawdzi się również do dressingu, którym skropimy
sałatę serwowaną w towarzystwie chrupiących pełnoziarnistych grzanek,
sera mimolette i domowych
ogórków małosolnych. Polecam!Składniki:· świeży
filet z dorsza· sok z jednej
cytryny· 1/3 łyżeczki
skórki z cytryny· 2 łyżki
masła solonego· 2-3 łyżki
oleju rzepakowego·
mąka do panierowania·
sól·
pieprz·
roszponka· 2-3
ogórki małosolne· garść uprażonych pestek dyni· mini grzanki przygotowane z 2 kromek
chleba orkiszowego pełnoziarnistego i odrobiny
oleju rzepakowego· 100 g
sera mimolette· 3 łyżki
oleju rzepakowego· łyżeczka
miodu akacjowego· łyżka
octu jabłkowego· łyżka
sosu sojowegoFilet z dorsza porcjujemy na zgrabne kawałki. Skrapiamy
sokiem z cytryny. Oprószamy
solą i
pieprzem, panierujemy w odrobinie
mąki (nadmiar należy strzepać). Na patelni rozpuszczamy
masło z olejem rzepakowym. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu układamy
filet z dorsza.Pieczemy na złocisto, następnie przekładamy na drugą stronę- skórką do góry. Dodajemy
sok z cytryny oraz skórkę. Całość smażymy na złocisto.
Rybę podajemy z powstałym na patelni sosem oraz
sałatą.
Sałata- do
roszponki dodajemy pokrojone w plasterki
ogórki małosolne, pokrojony w kostkę
ser i grzanki.Łączymy składniki dressingu-
ocet jabłkowy,
sos sojowy,
miód,
olej rzepakowy,
sól do smaku i
pieprz. Sosem zalewamy
sałatkę tuż przed podaniem. Posypujemy
pestkami dyni. Smacznego!