ßßß Cookit - przepis na Maślano-cytrynowy dorsz na oleju rzepakowym z sałatą z ogórkami małosolnymi

Maślano-cytrynowy dorsz na oleju rzepakowym z sałatą z ogórkami małosolnymi

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na błyskawiczny, smaczny i zdrowy obiad. Dorsz w mocno cytrynowym, aromatycznym sosie przygotowanym na bazie solonego masła i oleju rzepakowego. Ponieważ masło ma niską temperaturę dymienia, dodatek oleju rzepakowego (mającego znacznie wyższą temperaturę dymienia) do smażenia ryby jest niezbędny. Ponadto olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych.
Olej rzepakowy świetnie sprawdzi się również do dressingu, którym skropimy sałatę serwowaną w towarzystwie chrupiących pełnoziarnistych grzanek, sera mimolette i domowych ogórków małosolnych. Polecam!
Składniki:
· świeży filet z dorsza
· sok z jednej cytryny
· 1/3 łyżeczki skórki z cytryny
· 2 łyżki masła solonego
· 2-3 łyżki oleju rzepakowego
· mąka do panierowania
· sól
· pieprz
· roszponka
· 2-3 ogórki małosolne
· garść uprażonych pestek dyni
· mini grzanki przygotowane z 2 kromek chleba orkiszowego pełnoziarnistego i odrobiny oleju rzepakowego
· 100 g sera mimolette
· 3 łyżki oleju rzepakowego
· łyżeczka miodu akacjowego
· łyżka octu jabłkowego
· łyżka sosu sojowego
Filet z dorsza porcjujemy na zgrabne kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w odrobinie mąki (nadmiar należy strzepać). Na patelni rozpuszczamy masło z olejem rzepakowym. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu układamy filet z dorsza.
Pieczemy na złocisto, następnie przekładamy na drugą stronę- skórką do góry. Dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Całość smażymy na złocisto. Rybę podajemy z powstałym na patelni sosem oraz sałatą.
Sałata- do roszponki dodajemy pokrojone w plasterki ogórki małosolne, pokrojony w kostkę ser i grzanki.
Łączymy składniki dressingu- ocet jabłkowy, sos sojowy, miód, olej rzepakowy, sól do smaku i pieprz. Sosem zalewamy sałatkę tuż przed podaniem. Posypujemy pestkami dyni. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/05/maslano-cytrynowy-dorsz-na-oleju.html