Wykonanie
Pyszne i zdrowe danie obiadowe. Bardzo szybkie do przygotowania- pomijając oczywiście etap moczenia ziarna. Pełnoziarniste kotleciki w towarzystwie zdrowej
zieleniny- całość przygotowana i serwowana jest z
olejem rzepakowym, który jest nie tylko świetnym nośnikiem smaku, ale przede wszystkim naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Już jego nieduża ilość zadba o odpowiedni poziom cholesterolu, sprawną pracę
serca i mózgu. Polecam!Kotleciki:400 g ziarna orkiszu2
jajkasól do smakupęczek
szczypiorkułyżka kwaśnej gęstej
śmietany 18%2 łyżki
oleju rzepakowegogarść uprażonych pestek dyni
olej rzepakowy do smażenia
Sałatka:· 2 łyżki
oleju rzepakowego· 2 łyżki
octu balsamicznego· sok z połowy
cytryny· łyżeczka
miodu akacjowego· łyżeczka
soli·
pieprz do smaku· mix
sałat- ja wybrałam
roszponkęPRZYGOTOWANIE:Ziarno orkiszu należy przelać zimną
wodą i pozostawić na całą noc do namoczenia w wodzie. Następnego dnia orkisz odcedzamy i gotujemy w świeżej, osolonej wodzie do miękkości. Ziarno studzimy. Przekładamy do dobrego blendera stacjonarnego, dodajemy pozostałe składniki-
jajka,
śmietanę,
olej rzepakowy,
przyprawy - całość dokładnie blendujemy. Dodajemy
szczypiorek i
pestki dyni- mieszamy. Dłonie maczamy w wodzie i formujemy okrągłe kotleciki. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym na rumiano z obu stron. Kotleciki podaję na różne sposoby- z
sadzonym jajkiem i
szparagami. Dziś proponuję z
sałatką z dressingiem na bazie
octu balsamicznego i
miodu.
Roszponkę polewamy domowym dressingiem. Aby przygotować dressing wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą 2 łyżki
oleju rzepakowego, 2 łyżki
octu balsamicznego, sok z połowy
cytryny, łyżkę
miodu akacjowego, łyżeczkę
soli,
pieprz do smaku. Na sałacie układamy kotleciki. Smacznego!