Wykonanie
Placuszki z ziarna orkiszu, maślane
szparagi i wiejskie
sadzone jajko to wykwintny i bardzo zdrowy obiad dla całej rodziny. Smak kotlecików/ placuszków pozytywnie Was zaskoczy. Szczerze polecam!SKŁADNIKI: na placki:400 g ziarna orkiszu2
jajkasól do smakupęczek
szczypiorkułyżka kwaśnej gęstej
śmietany 18%2 łyżki
oleju rzepakowegogarść uprażonych pestek dyni
olej rzepakowy do smażeniaPonadto:pęczek
szparagów2 duże łyżki
masłasólpieprz1-2
jajka na osobę
szczypiorPRZYGOTOWANIE:Ziarno orkiszu przelewamy na sicie zimną
wodą, pozostawiamy do namoczenia w wodzie na całą noc. Następnie gotujemy do miękkości w świeżej, osolonej
wodzi. Odcedzamy i dokładnie blendujemy. Dodajemy
jajka,
olej, kwaśną
śmietanę i
sól do smaku i ponownie całość blendujemy. Do mady dodajemy drobno posiekany
szczypiorek oraz uprażone
pestki dyni- mieszamy. Dłonie maczamy w wodzie i formujemy okrągłe placuszki/kotleciki. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Szparagi związujemy dratwą tak, by główki były na jednym poziomie i gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą
cukru do momentu, aż będą al dente- główki powinny wystawać ponad poziom
wody. Na patelni topimy masełko i czekamy aż nabierze lekko
orzechowego aromatu. Na talerzu układamy porcję placków orkiszowych. Obok układamy porcję
szparagów, polewamy je zbrązowiałym
masełkiem. Całość serwujemy z
jajkiem sadzonym (na patelni podgrzewamy odrobinę tłuszczu, wybijamy
jajko, doprawiamy
solą i
pieprzem - smażymy do momentu aż biało się lekko zetnie, a środek pozostanie płynny)- wykładamy je na maślane
szparagi. Posypujemy świeżym
szczypiorkiem. Smacznego! Smacznego!