Pyszna, aromatyczna babka na bazie jogurtu urzeknie naszych gości swą przyjemną wilgotną strukturą ciasta oraz delikatnym smakiem pomarańczy. Możemy przygotować jedną dużą lub kilka małych babeczek - idealne do święconki. Polecam, jeszcze zdążycie!Przepis został wyróżniony w konkursie "Twój przepis na święta" organizowany w ramach kampanii " Mniej więcej oleju w głowie"Składniki:225 g jogurtu naturalnego225 g oleju rzepakowego4 duże lub 5 mniejszych jajek375 g cukru2 łyżeczki ekstraktu waniliowegoskórka otarta z dużej pomarańczy270 g mąki pszennej150 g mąki ziemniaczanejpomarańczowylukier (sok z pomarańczy + cukier puder ile zabierze)kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracjiŻółtka łączymy z jogurtem. Dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki- stopniowo olej, ekstrakt i skórkę z pomarańczy, wymieszane ze sobą mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką, aby piana nie opadła. Foremkę do babek z kominem o średnicy 24 cm dobrze smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 35 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Gotową babkę lukrujemy i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego!