ßßß Cookit - przepis na Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa

Świąteczna babka jogurtowo-pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna, aromatyczna babka na bazie jogurtu urzeknie naszych gości swą przyjemną wilgotną strukturą ciasta oraz delikatnym smakiem pomarańczy. Możemy przygotować jedną dużą lub kilka małych babeczek - idealne do święconki. Polecam, jeszcze zdążycie!
Przepis został wyróżniony w konkursie "Twój przepis na święta" organizowany w ramach kampanii " Mniej więcej oleju w głowie"
Składniki:
225 g jogurtu naturalnego
225 g oleju rzepakowego
4 duże lub 5 mniejszych jajek
375 g cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z dużej pomarańczy
270 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
pomarańczowy lukier (sok z pomarańczy + cukier puder ile zabierze)
kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Żółtka łączymy z jogurtem. Dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki- stopniowo olej, ekstrakt i skórkę z pomarańczy, wymieszane ze sobą mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta delikatnie mieszając szpatułką, aby piana nie opadła. Foremkę do babek z kominem o średnicy 24 cm dobrze smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 35 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Gotową babkę lukrujemy i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/swiateczna-babka-jogurtowo-pomaranczowa.html