Wykonanie
Kto prosił o białe Święta? Przyznać się!Zakochałam się w babkach... od tej
pory nie będzie na blogu innych wypieków ;) A tak poważnie, to myślę o serniku wiedeńskim na Wielkanoc... będziecie chcieli przepis?Tymczasem babka pomarańczowa... pyszna, wilgotna... z delikatną nutką
pomarańczy. Jeśli chcielibyście uzyskać bardziej intensywny
pomarańczowy aromat, wystarczy dodać więcej startej skórki. A do "kompletu"
pomarańczowy lukier i kandyzowana
pomarańczowa skórka.

Ważne! Do przygotowania babki używamy soku wyciśniętego z
pomarańczy - spokojnie powinna wystarczyć jedna.Składniki:- szklanka
mąki pszennej- niepełna szklanka
mąki ziemniaczanej- niepełna szklanka
cukru- 200 g
margaryny w temperaturze pokojowej- 1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z
pomarańczy- 1/4 szklanki
mleka- czubata łyżeczka
proszku do pieczenia- 4
jajka- łyżka
cukru z
wanilią- opcjonalnie: odrobina skórki startej ze sparzonej
pomarańczy-
margaryna do posmarowania i
bułka tarta do wysypania formy
Lukier i dekoracja:- 1/3 szklanki
cukru pudru- kilka łyżeczek soku świeżo wyciśniętego z
pomarańczy- kandyzowana skórka
pomarańczyPrzygotowanie:1. Mikserem ucieramy
margarynę z
cukrem, dodajemy
żółtka jaj. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy
mąkę i
mąkę ziemniaczaną proszek do pieczenia,
cukier z
wanilią, ewentualnie
pomarańczową skórkę (około łyżeczki). Następnie niewielkimi porcjami dodajemy
sok pomarańczowy i
mleko.2. W osobnym naczyniu ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy i łyżką mieszamy do momentu połączenia się składników.3. Pieczemy do suchego patyczka - około 45 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu). Babka może trochę popękać, ale taki już jej urok i wcale jej to nie szkodzi ;) Studzimy i wyciągamy z formy.4. Aby przygotować
lukier do
cukru pudru dodajemy po łyżce soku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy babkę, dekorujemy kandyzowaną skórką. Odstawiamy do zastygnięcia.