ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa o smaku pomarańczowym

Babka jogurtowa o smaku pomarańczowym

nazwa

Wykonanie

Kochani mam dla was kolejny pomysł na pyszną babkę. Ta baba jest już znana, robiłam ją wiele razy w różnych formach. Jest szybka i łatwa, jedyne co potrzebujemy do jej zrobienia to kubek 200 g od jogurtu naturalnego. Ja tym razem zrobiłam babę pomarańczową, która wyszła bardzo aromatyczna w smaku, tak pyszna, że nawet nie wiem kiedy zniknęła z talerza. Taką własnie zrobię na święta. Ja uciekam do pracy a was zostawiam z przepisem, miłego dnia życzę i smacznego. Miarką odmierzania składników jest kubek jogurtu.
Zapraszam :-)
Składniki:
- kubek jogurtu naturalnego 200 g
- kubek oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 1,5 kubka cukru
- 3 kubki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 limonki
- 3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 8 suszonych moreli
- cukier puder do posypania lub lukier, płatki migdałów
Wykonanie:
Do miski wrzucamy jogurt i olej, dodajemy cukier, wbijamy jajka i mieszamy najlepiej trzepaczką (można także mikserem). Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i limonki (umyjmy skórkę i sparzmy ją lekko wrzątkiem) oraz łyżkę soku wyciśniętego z pomarańczy. Mieszamy i dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę, mieszamy trzepaczką. Na samym końcu dodajemy skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz pokrojone w paseczki morele i mieszamy.
Blaszkę keksówkę (40cm) smarujemy olejem i wysypujemy mąką, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Po 40 minutach trzeba babkę wyjąć i sprawdzić czy już jest dobrze upieczona, bo piekarniki bardzo różnie pieką.
Wyciągamy babę z formy i studzimy na kratce. Ja zrobiłam do niej lukier, ale możecie posypać tylko cukrem pudrem. Lukier - 2 łyżki soku z pomarańczy plus tyle cukru pudru, aż powstanie lukier, ja dodałam jeszcze czerwonego barwnika i posypałam płatkami migdałów.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/03/babka-jogurtowa-o-smaku-pomaranczowym.html