Wykonanie

Kochani mam dla was kolejny pomysł na pyszną babkę. Ta baba jest już znana, robiłam ją wiele
razy w różnych formach. Jest szybka i łatwa, jedyne co potrzebujemy do jej zrobienia to kubek 200 g od
jogurtu naturalnego. Ja tym razem zrobiłam babę
pomarańczową, która wyszła bardzo aromatyczna w smaku, tak pyszna, że nawet nie wiem kiedy zniknęła z talerza. Taką własnie zrobię na święta. Ja uciekam do pracy a was zostawiam z przepisem, miłego dnia życzę i smacznego. Miarką odmierzania składników jest kubek
jogurtu.Zapraszam :-)Składniki:- kubek
jogurtu naturalnego 200 g- kubek
oleju rzepakowego- 3
jajka- 1,5 kubka
cukru- 3
kubki mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- skórka otarta z 1
pomarańczy- skórka otarta z 1
limonki- 3 łyżeczki
skórki pomarańczowej kandyzowanej- 8
suszonych moreli-
cukier puder do posypania lub
lukier,
płatki migdałówWykonanie:Do miski wrzucamy
jogurt i
olej, dodajemy
cukier, wbijamy
jajka i mieszamy najlepiej trzepaczką (można także mikserem). Dodajemy startą skórkę z
pomarańczy i
limonki (umyjmy skórkę i sparzmy ją lekko wrzątkiem) oraz łyżkę soku wyciśniętego z
pomarańczy. Mieszamy i dodajemy
proszek do pieczenia oraz
mąkę, mieszamy trzepaczką. Na samym końcu dodajemy skórkę kandyzowaną z
pomarańczy oraz pokrojone w paseczki
morele i mieszamy.Blaszkę keksówkę (40cm) smarujemy
olejem i wysypujemy
mąką, przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół przez 40 - 50 minut, do suchego patyczka. Po 40 minutach trzeba babkę wyjąć i sprawdzić czy już jest dobrze upieczona, bo piekarniki bardzo różnie pieką.Wyciągamy babę z formy i studzimy na kratce. Ja zrobiłam do niej
lukier, ale możecie posypać tylko
cukrem pudrem.
Lukier - 2 łyżki soku z
pomarańczy plus tyle
cukru pudru, aż powstanie
lukier, ja dodałam jeszcze czerwonego barwnika i posypałam
płatkami migdałów.

