ßßß Cookit - przepis na Wytrawna szpinakowa karpatka czyli Karpaty letnią porą

Wytrawna szpinakowa karpatka czyli Karpaty letnią porą

nazwa

Wykonanie

Ostatnia propozycja konkursowa. Coś wyjątkowego, nowoczesnego ale nawiązującego jednocześnie do klasyki. Karpatka w nietypowym, bo wytrawnym wydaniu. O ile na słodko zwieńczona jest cukrem pudrem imitującym śnieg, o tyle w mojej dzisiejszej wersji wyrażam tęsknotę za latem i moje góry pokryłam piękną zielenią uzyskaną dzięki kiełkom rzodkiewki. Ciasto wyjątkowe, bo przygotowane na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ogrodowymi ziołami. Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, jak idealnie nadaje się do wytrawnego ciasto ptysiowego wzbogacając go niesamowitym smakiem i aromatem ziół. Do tego szpinakowo-serowy farsz przygotowany również na tym tłuszczu z delikatną nutką gałki muszkatołowej i wytrawna przystawka, czy nawet samodzielne danie gotowe. Na pewno zrobi wrażenie na Waszych gościach. Polecam!
Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Na ciasto:
· 250 ml wody
· 110 g smalczyku roślinnego smakowita pajda z ziołami ogrodowymi
· szczypta soli
· 1,5 szklanki mąki pszennej
· 6 jajek
Wodę z solą doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej smalczyk roślinny. Kiedy się rozpuści i połączy z wodą, zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy przesianą mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero następne. 2 tortownice o średnicy 26-27 cm smarujemy smalczykiem i obsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na dwie równie części i wykładamy je do tortownic, starając się pozostawić ładne pofalowania. Pieczemy 20-25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.
Przygotowujemy farsz:
Na farsz:
· 150 g świeżego szpinaku
· 250 g serka ricotta
· 250 g mascarpone
· 4 jajka
· gałka muszkatołowa
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżki smalczyku roślinnego smakowita pajda z ziołami ogrodowymi
· 2 garście uprażonych płatków migdałowych
· 1 łyżka mąki kukurydzianje
· 3 łyżki pistacjowo-pietruszkowego pesto
· kiełki rzodkiewki
Na patelni topimy smalczyk roślinny, dodajemy posiekany czosnek. Chwilkę smażymy, następnie dodajemy świeży szpinak. Chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia. Serki łączymy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę przekładamy do szpinaku, ponownie stawiamy na palniku i chwilkę smażymy na wolnym ogniu dodając przesianą mąkę kukurydzianą (cały czas mieszajmy, i pilnujmy, aby temperatura nie była zbyt wysoka). Kiedy masa lekko zgęstnieje ściągamy z palnika, studzimy. Dodajemy uprażone płatki migdałowe.
Jeden placek ciasta ptysiowego smarujemy pesto. Wykładamy na to szpinakowo-serowy farsz. Przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy kiełkami rzodkiewki. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/02/wytrawna-szpinakowa-karpatka-smakowita.html