Wykonanie
Ostatnia propozycja konkursowa. Coś wyjątkowego, nowoczesnego ale nawiązującego jednocześnie do klasyki. Karpatka w nietypowym, bo wytrawnym wydaniu. O ile na słodko zwieńczona jest
cukrem pudrem imitującym śnieg, o tyle w mojej dzisiejszej wersji wyrażam tęsknotę za latem i moje góry
pokryłam piękną
zielenią uzyskaną dzięki
kiełkom rzodkiewki. Ciasto wyjątkowe, bo przygotowane na smalczyku roślinnym Smakowita Pajda z ogrodowymi
ziołami. Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, jak idealnie nadaje się do wytrawnego ciasto ptysiowego wzbogacając go niesamowitym smakiem i aromatem
ziół. Do tego
szpinakowo-
serowy farsz przygotowany również na tym tłuszczu z delikatną nutką
gałki muszkatołowej i wytrawna przystawka, czy nawet samodzielne danie gotowe. Na pewno
zrobi wrażenie na Waszych gościach. Polecam!Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.Na ciasto:· 250 ml
wody· 110 g smalczyku roślinnego smakowita pajda z
ziołami ogrodowymi· szczypta
soli· 1,5 szklanki
mąki pszennej· 6
jajekWodę z
solą doprowadzamy do wrzenia, dodajemy do niej smalczyk roślinny. Kiedy się rozpuści i połączy z
wodą, zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy przesianą
mąkę - zaparzamy ją, następnie ponownie ustawiamy na palniku na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a
mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym
jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno
jajko dodajemy dopiero następne. 2 tortownice o średnicy 26-27 cm smarujemy smalczykiem i obsypujemy
mąką. Ciasto dzielimy na dwie równie części i wykładamy je do tortownic, starając się pozostawić ładne pofalowania. Pieczemy 20-25 minut, termoobieg, 220 stopni. Ciasto studzimy.Przygotowujemy farsz:Na farsz:· 150 g
świeżego szpinaku· 250 g
serka ricotta· 250 g
mascarpone· 4
jajka·
gałka muszkatołowa· 2 ząbki
czosnku· 2 łyżki smalczyku roślinnego smakowita pajda z
ziołami ogrodowymi· 2 garście uprażonych
płatków migdałowych· 1 łyżka
mąki kukurydzianje· 3 łyżki
pistacjowo-
pietruszkowego pesto·
kiełki rzodkiewkiNa patelni topimy smalczyk roślinny, dodajemy posiekany
czosnek. Chwilkę smażymy, następnie dodajemy
świeży szpinak. Chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia.
Serki łączymy z
jajkami, doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Masę przekładamy do
szpinaku, ponownie stawiamy na palniku i chwilkę smażymy na wolnym ogniu dodając przesianą
mąkę kukurydzianą (cały czas mieszajmy, i pilnujmy, aby temperatura nie była zbyt wysoka). Kiedy masa lekko zgęstnieje ściągamy z palnika, studzimy. Dodajemy uprażone
płatki migdałowe.Jeden placek ciasta ptysiowego smarujemy pesto. Wykładamy na to
szpinakowo-
serowy farsz. Przykrywamy drugim plackiem. Posypujemy
kiełkami rzodkiewki. Smacznego!