ßßß Cookit - przepis na Orkiszowy placek drożdżowy z cytrynową kruszonką

Orkiszowy placek drożdżowy z cytrynową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Pyszne, wilgotne i jednocześnie puszyste ciasto drożdżowe w nieco zdrowszym wydaniu. Idealne jako niedzielne śniadanie od serca :)
Składniki na ciasto:
· 250 g mąki pszennej
· 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 3 łyżki na zaczyn
· 1 jajko
· 2 żółtka
· 50 g świeżych drożdży
· 1/2 szklanki ciepłego mleka
· 150 g cukru pudru
· 3 łyżki cukru waniliowego
· 1/4 szklanki oleju rzepakowego
· szczypta soli
· skorka otarta z 1 pomarańczy
· sok z pomarańczy
Na kruszonkę cytrynową:
· 50 g zimnego masła
· 3 łyżki cukru pudru
· 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· skórka otarta z 1 cytryny
Przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy zaczną przyjmować płynną konsystencję dodajemy mąkę i zalewamy ciepłym mlekiem- dobrze mieszamy, przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąki wysypujemy do dużej miski. Dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, olej, sól, skórkę i sok z pomarańczy. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto - do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy- ja wybrałam kształt kwiatka. Odstawiamy, aby jeszcze chwilę popracowało. Przygotowujemy kruszonką. Łączymy zimne masło, cukier puder, mąkę oraz skórkę z cytryny- całość ma przypominać konsystencją mokry piasek. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy udekorowane cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/02/orkiszowy-placek-drozdzowy-z-cytrynowa.html