Wykonanie
Zapraszam na pyszny sernik z
cytrusami i słodką
chałwą na zdrowym pełnoziarnistym cieście orkiszowo-
kakaowym.Składniki na ciasto:· 250 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej· 2 łyżki
kakao· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 140 g
cukru pudru· 2 łyżki
cukru waniliowego· 1
jajko· 130 g miękkiego
masła· szczypta
soliZ podanych składników przygotowujemy ciasto- ucieramy
masło z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy
mąkę połączoną z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Wbijamy jedno
jajko, dodajemy szczyptę
soli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką tortownicy o średnicy ok. 26-28 cm. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, termoobieg, ok. 20 minutMasa
serowo-chawłowa:· 1 kg zmielonego
twarogu· 500 g sezamowej
chałwy o smaku
waniliowym· 150 g miękkiego
masła· 5
jajek· 150 g
cukru pudru· łyżka
mąki pszennej· łyżka
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki ekstraktu
waniliowegoMasło ucieramy z
cukrem pudrem, pod koniec dodajemy
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Stopniowo i naprzemiennie dodajemy
ser,
chałwę oraz
żółtka. Pod koniec dodajemy ekstrakt z
wanilii.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Dodajemy do masy
serowo-chawłowej i delikatnie mieszamy.· 5-6
mandarynekNa podpieczony spód koncentrycznie wykładamy cząstki
mandarynek (pamiętajmy, aby dokładnie oczyścić je z białych błonek)Na spód z
owocami wykładamy masę
serowo-
chałwową. Pieczemy ok. 60-65 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Glazura
pomarańczowo-mandarynkowa:· 2
pomarańcze·
galaretka pomarańczowa· 3-4
mandarynkiPomarańcze fileujemy. Fileciki przekładamy do garnuszka, gotujemy. Odstawiamy z ognia, dodajemy
galaretkę, mieszamy. Dodajemy oczyszczone cząstki
mandarynek. Lekko tężejącą glazurę wylewamy na upieczony i lekko przestudzony sernik. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego!