ßßß
Składniki (na 2 rolady lub na 1 roladę i 6 kokilek):· 70 dag zmielonego schabu· 1 duża cebula· 2 ząbki czosnku· duża garść świeżego tymianku· 1 duża łyżka musztardy indiańskiej (z pomidorami)· 200 g zmielonych orzechów włoskich· 2 jajka· 300 g suszonej żurawiny
· 4 łyżki oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia· 2 bakłażany· 2 cukinie· 300 g wędzonego boczku w cienkich plastrach· sól· pieprz· musztarda DijonBakłażana i cukinię tniemy na długie cienkie paski albo za pomocą mandoliny, albo noża. Każdy plater warzywa smarujemy za pomocą pędzelka z jednej strony olejem rzepakowym. Posmarowaną stroną kładziemy na patelnię grillową i chwilę smażymy- do momentu uzyskania wyraźnych prążków.Cebulkę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie oleju. Mięso łączymy z orzechami, musztardą indiańską, żurawiną, rozbełtanymi jajkami, przesmażoną cebulą i czosnkiem. Dodajemy listki świeżego tymianku oraz olej rzepakowy- ok. 4 łyżki . Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Całość dobrze wyrabiamy.Ugrillowane plastry warzyw układamy na folii aluminiowej naprzemiennie tworząc kołderkę dla mięsa- nimi zawiniemy roladę. Na warzywa układamy plastry boczku. Boczek smarujemy musztardą dijon- jeśli lubimy na ostro, to dajemy jej sporo. Na boczek wykładamy połowę mięsa - z podanych proporcji wyjdą dwie rolady. Za pomocą folii aluminiowej zamykamy roladę, dokładnie owijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w folii ok. 50 minut.Możemy też przygotować kokilki- każdą smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Wyścielamy je naprzemiennie plastrami cukinii i bakłażana - część, która wystaje za kokilkę posłuży do zamknięcia całości. Na warzywa wykładamy boczek, smarujemy go musztardą dijon. Wykładamy mięsny farsz- dobrze dociskamy i zamykamy za pomocą wystających części bakłażana i cukinii. Pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!
