Wykonanie
Pyszna pieczeń w niecodziennym wydaniu z dodatkiem
żurawiny i
orzechów idealnie sprawdzi się zarówno na świątecznym
stole, jak i podczas sylwestrowych czy karnawałowych imprez. Doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aromatyczna od świeżego
tymianku, wilgotna dzięki dodatkowi zdrowego tłuszczu w postaci
oleju rzepakowego (choć przyznam, że zdarza mi się robić ją również z dodatkiem
masła).
Olej rzepakowy, jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego polecam go do zastosowania w tej potrawie- nie tylko do smażenia, ale także jako dodatek do
mięsnego farszu. Dzięki temu nasz świąteczny zawijaniec będzie nieco lżejszy i zdecydowanie zdrowszy, a jednocześnie, choć
schab jest
mięsem chudym, nie będzie suchy.Przepis został wybrany jako zwycięski w konkursie "Twój przepis na święta" https://www.facebook.com/olejrzepakowy/app_467939593270340 oraz opublikowany w gazetce "Prześlij przepis" numer 2/2014 http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/miesno-zurawinowy-zawijaniec-na-ostro-2

Składniki (na 2 rolady lub na 1 roladę i 6 kokilek):· 70 dag zmielonego
schabu· 1 duża
cebula· 2 ząbki
czosnku· duża garść świeżego
tymianku· 1 duża łyżka
musztardy indiańskiej (z
pomidorami)· 200 g zmielonych
orzechów włoskich· 2
jajka· 300 g
suszonej żurawiny
· 4 łyżki
oleju rzepakowego + dodatkowo do smażenia· 2
bakłażany· 2
cukinie· 300 g
wędzonego boczku w cienkich plastrach·
sól·
pieprz·
musztarda Dijon
Bakłażana i
cukinię tniemy na długie cienkie paski albo za pomocą mandoliny, albo noża. Każdy plater warzywa smarujemy za pomocą pędzelka z jednej strony
olejem rzepakowym. Posmarowaną stroną kładziemy na patelnię grillową i chwilę smażymy- do momentu uzyskania wyraźnych prążków.
Cebulkę i
czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie
oleju.
Mięso łączymy z
orzechami,
musztardą indiańską,
żurawiną, rozbełtanymi
jajkami, przesmażoną
cebulą i
czosnkiem. Dodajemy listki świeżego
tymianku oraz
olej rzepakowy- ok. 4 łyżki . Doprawiamy
solą i dużą ilością
pieprzu. Całość dobrze wyrabiamy.Ugrillowane plastry warzyw układamy na folii aluminiowej naprzemiennie tworząc kołderkę dla
mięsa- nimi zawiniemy roladę. Na warzywa układamy plastry
boczku.
Boczek smarujemy
musztardą dijon- jeśli lubimy na ostro, to dajemy jej sporo. Na
boczek wykładamy
połowę mięsa - z podanych proporcji wyjdą dwie rolady. Za pomocą folii aluminiowej zamykamy roladę, dokładnie owijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy w folii ok. 50 minut.Możemy też przygotować kokilki- każdą smarujemy odrobiną
oleju rzepakowego. Wyścielamy je naprzemiennie plastrami
cukinii i
bakłażana - część, która wystaje za kokilkę posłuży do zamknięcia całości. Na warzywa wykładamy
boczek, smarujemy go
musztardą dijon. Wykładamy
mięsny farsz- dobrze dociskamy i zamykamy za pomocą wystających części
bakłażana i
cukinii. Pieczemy ok. 40 minut. Smacznego!

