Wykonanie
Sezon
truskawkowy powoli zbliża się ku końcowi. To ostatni dzwonek, aby w tym roku móc delektować się smakiem tych pysznych
owoców w towarzystwie chrupkiej kruszonki i wilgotnego ciasta orkiszowego. W ostateczności
truskawki można zastąpić innymi sezonowymi
owocami... ja uwielbiam również wersję z
borówkami :) .
Składniki:Na ciasto:· 0,5 szklanki
mąki pszennej· 1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 2 łyżki
cukru waniliowego· 2
jajka· 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia· 6 łyżek kwaśnej
śmietany 18%· 100 g
masła· 1 szklanka
cukru brązowego·
truskawki / lub inne ulubione
owoce sezonowe-
maliny,
borówki, czy
jabłka (te ładnie prezentują się pokrojone w cienkie plasterki razem ze skórką, w opcji z
jabłkami rezygnuję z kruszonki, a
jabłka oprószam łyżką
cukru brązowego wymieszanego ze szczyptą
cynamonu)Z podanych składników ucieramy ciasto -
masło w temperaturze pokojowej łączymy z
cukrem, powoli dodajemy
jajka.. W oddzielnej misce łączymy składniki suche-
mąki oraz
proszek do pieczenia, stopniowo, naprzemiennie ze
śmietaną, dodajemy je do masy
maślano- jajecznej. Wykładamy do tortownicy 26 cm (wysmarowanej
masłem i obsypanej
mąką), wykładamy
owoce. Pieczemy około 30 - 40 minut (aż środek się upiecze) 180 stopni termoobieg. Po tym czasie wykładamy kruszonkę i pieczemy jeszcze około 15-20 minut (aż kruszonka się przyrumieni) - z włączoną grzałką górną.Na kruszonkę:· 130 g
masła z lodówki· 180 g
mąki pełnoziarnistej· 100 g
brązowego cukru· 4 czubate łyżki
otrąb owsianych· 100 g posiekanych
orzechów włoskichZ podanych składników wyrabiamy kruszonkę i przekładamy ją na podpieczone ciasto.Masa
mascarpone:·
serek mascarpone 250g· łyżka
cukru waniliowego· sok z połowy
cytrynyWszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy i podajemy z
ciastem formując z masy kształt łezek. Smacznego!