ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto orkiszowo-truskawkowe

Ucierane ciasto orkiszowo-truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Sezon truskawkowy powoli zbliża się ku końcowi. To ostatni dzwonek, aby w tym roku móc delektować się smakiem tych pysznych owoców w towarzystwie chrupkiej kruszonki i wilgotnego ciasta orkiszowego. W ostateczności truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami... ja uwielbiam również wersję z borówkami :) .
Składniki:
Na ciasto:
· 0,5 szklanki mąki pszennej
· 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 2 jajka
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
· 100 g masła
· 1 szklanka cukru brązowego
· truskawki / lub inne ulubione owoce sezonowe- maliny, borówki, czy jabłka (te ładnie prezentują się pokrojone w cienkie plasterki razem ze skórką, w opcji z jabłkami rezygnuję z kruszonki, a jabłka oprószam łyżką cukru brązowego wymieszanego ze szczyptą cynamonu)
Z podanych składników ucieramy ciasto - masło w temperaturze pokojowej łączymy z cukrem, powoli dodajemy jajka.. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąki oraz proszek do pieczenia, stopniowo, naprzemiennie ze śmietaną, dodajemy je do masy maślano- jajecznej. Wykładamy do tortownicy 26 cm (wysmarowanej masłem i obsypanej mąką), wykładamy owoce. Pieczemy około 30 - 40 minut (aż środek się upiecze) 180 stopni termoobieg. Po tym czasie wykładamy kruszonkę i pieczemy jeszcze około 15-20 minut (aż kruszonka się przyrumieni) - z włączoną grzałką górną.
Na kruszonkę:
· 130 g masła z lodówki
· 180 g mąki pełnoziarnistej
· 100 g brązowego cukru
· 4 czubate łyżki otrąb owsianych
· 100 g posiekanych orzechów włoskich
Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę i przekładamy ją na podpieczone ciasto.
Masa mascarpone:
· serek mascarpone 250g
· łyżka cukru waniliowego
· sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy i podajemy z ciastem formując z masy kształt łezek. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/07/ucierane-ciasto-orkiszowo-truskawkowe.html