Wykonanie
Owocowa przekąska lub małe co nieco do
kawy pełne błonnika. Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji. Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek właśnie nie suszonych, kalorycznych
owoców, a surowego
jabłka.
Ciasteczka są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.Składniki na 25 sztuk:
2 średnie
jabłkasok z 1/2
cytryny20 g
orzechów włoskich160 g miękkiego
masła100 g
brązowego cukru1
jajko120 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia40 g zarodków owsianych -
otrębówWykonanie:
jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić
sokiem z cytryny.
Orzechy drobno posiekaćwłączyć piekarnik i ustawić na 190`C (z termoobiegiem na 160`C). Utrzeć
masło z
cukrem, dodać
jajko.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, razem z
jabłkami, posiekanymi
orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą
maślanąmałą łyżką do
lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cmpiec 20-25 minut do zrumienienia.
Ciasteczka będą bardzo miękkie, ale stygnąc staną się chrupiące. Studzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO!1
ciastko to 100 kcal,9 g węglowodanów,1 g
białka,6 g tłuszczuźródło:Meine Familie&Ich Heft 10/2014