Wykonanie
Marcepan i
jabłka to pyszne połączenie-
ciastka smakowały na ciepło jak i po wystudzeniu.
Ciastka ładnie wyrastają i ten smak mmmniam - spróbujcie, bo warto :)
Składniki (na 8
ciastek):200 g
mąki,100 g
brązowego cukru,150 g schłodzonego
masła,szczypta
cynamonu,pół łyżeczki
proszku do pieczenia,2 słodko-kwaśne
jabłka,8 kwadracików marcepana (następnym razem zważę),1
jajko,Z
mąki,
masła,
brązowego cukru,
cynamonu i
proszku do pieczenia-zagnieć ciasto, jeżeli będzie za suche dodaj odrobinkę
wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój tak aby powstało 8 krążków.Ciasto rozwałkuj, wytnij 8 kółeczek mniejszą foremką i 8 większych.
Mniejsze kółka ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na każdym krążku
jabłko, w dziurkę wciśnij marcepan.
Następnie przykryj
ciastka większymi krążkami, zlep i posmaruj rozmąconym
jajkiem.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do zbrązowienia około 20-25 minut.
Smacznego :)