ßßß
Składniki:4 jajka3/4 szklanki mąki1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki brązowego cukru1 łyżeczka cynamonu4-5 jabłek
Sposób wykonania:Blachę dołączoną do piekarnika (moja ma wymiary 29x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować masłem. Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce (patrz zdj.) Wierzch posypać brązowym cukrem i cynamonem.Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej. Krótko zmiksować na najniższych obrotach lub delikatnie wymieszać całość szpatułką.Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 40 minut.Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.Smacznego :)
Źródło inspiracji