Wykonanie
Wczoraj byłam na weselu. W
sumie niezła zabawa. Wstałam o 12, a więc wypoczęłam. Pierwszą rzecz o jakiej pomyślałam gdy wstałam to było : " Co
mogę upiec?". Poszłam do lodówki, a tam znalazłam jeszcze nie otworzone
masło orzechowe. Dzisiaj posmakowałam go pierwszy raz i wiecie co? Smakuje mi.
Ciasteczka można chrupać do
mleka lub przekładać
dżemem wiśniowym lub tak jak ja
jabłkowym. Uwierzcie mi są niesamowite. Z pewnością spodobają się smakoszom
masła orzechowego :)Składniki:1 szklanka
mąki1 szklanka
otrębów owsianych1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/8 łyżeczki
soli1/2 kostki miękkiego
masła1/2 szklanki
brązowego cukru (najlepiej, ale może być też zwykły biały)1
jajko1 szklanka
masła orzechowegoPrzygotowanie:Mikserem ucieramy gładką masę z
cukru i
masła. Dodajemy
jajko oraz szklankę
masła orzechowego. Porządnie miksujemy. Stopniowo dodajemy wszystkie suche składniki i dalej mieszamy. Gdy składniki się połączą, wyłączamy mikser.Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Z gotowego ciasta robimy kuleczki i lekko je spłaszczamy. Ustawiamy w odstępach 3cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10min.Po upieczeniu ostrożnie przekładamy
ciasteczka na kratkę do wystygnięcie.UWAGA
CIASTECZKA NA POCZĄTKU SĄ BARDZO MIĘKKIE,ALE PÓŹNIEJ SIĘ TO ZMIENIA! :)Smacznego.
Zgniotło się podczas wyciągania z piekarnika :c