ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI Z RICOTTY

BUŁECZKI Z RICOTTY

nazwa

Wykonanie

Tak na dobrą sprawę, to są to pierwsze bułeczki na tym blogu! Aż sama nie mogę uwierzyć, że jeszcze ich nie robiłam. Korzenne, w środku mięciutkie z kawałkami jabłek i płatkami jaglanymi, na zewnątrz chrupiące. Nie ma to jak gorące, pyszne bułeczki w deszczowy poranek... W dodatku gotowe w 20 minut. :)
PS. I znalazłam nową, ulubioną ricottę - najbardziej zbliżoną do tej, którą jadłam codziennie we Włoszech :)
Korzenne* bułeczki z ricotty, semoliny i mąki owsianej pełnoziarnistej nadziane kawałkami jabłka podane z konfiturą z czarnej porzeczki, pieczonymi kawałkami jabłka i migdałowym* jogurtem greckim
* cynamon, gałka muszkatołowa (Crazy Jack), kardamon, pieprz czarny
** ekstrakt migdałowy
/przepis własny/
35 g semoliny
20 g mąki owsianej pełnoziarnistej (PRO-BIO)
25 g mąki kokosowej
łyżeczka płatków jaglanych (Incola)
jajko
łyżeczka stopionego masła ghee
szczypta soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka miodu
75 g ricotty (Les Croises)
dowolne przyprawy korzenne (może być gotowana mieszanka do piernika)
małe jabłko pokrojone w kostkę
Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Dodać jajko, stopione masło, ricottę, sól i miód. Wymieszać.
Dodać płatki jaglane i połowę pokrojonego jabłka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z ciasta formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostałą część jabłka również ułożyć na papierze.
Piec około 15 minut, aż bułeczki się zrumienia.
Podawać póki gorące.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/10/686-bueczki-z-ricotty.html