Wykonanie
Tak na dobrą sprawę, to są to pierwsze bułeczki na tym blogu! Aż sama nie
mogę uwierzyć, że jeszcze ich nie robiłam. Korzenne, w środku mięciutkie z kawałkami
jabłek i
płatkami jaglanymi, na zewnątrz chrupiące. Nie ma to jak gorące, pyszne bułeczki w deszczowy poranek... W dodatku gotowe w 20 minut. :)PS. I znalazłam nową, ulubioną
ricottę - najbardziej zbliżoną do tej, którą
jadłam codziennie we Włoszech :)

Korzenne* bułeczki z
ricotty, semoliny i
mąki owsianej pełnoziarnistej nadziane kawałkami
jabłka podane z
konfiturą z
czarnej porzeczki, pieczonymi kawałkami
jabłka i
migdałowym*
jogurtem greckim
*
cynamon,
gałka muszkatołowa (Crazy
Jack),
kardamon,
pieprz czarny** ekstrakt
migdałowy


/przepis własny/35 g semoliny20 g
mąki owsianej pełnoziarnistej (PRO-BIO)25 g
mąki kokosowejłyżeczka
płatków jaglanych (Incola)
jajkołyżeczka stopionego
masła gheeszczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
miodu75 g
ricotty (Les Croises)dowolne
przyprawy korzenne (może być gotowana mieszanka do piernika)małe
jabłko pokrojone w kostkę
Mąki i
proszek do pieczenia przesiać. Dodać
jajko, stopione
masło,
ricottę,
sól i
miód. Wymieszać.Dodać
płatki jaglane i połowę pokrojonego
jabłka.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Z ciasta formować kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostałą część
jabłka również ułożyć na papierze.Piec około 15 minut, aż bułeczki się zrumienia.Podawać
póki gorące.Smacznego!