ßßß Cookit - przepis na RICOTTA HOTCAKE

RICOTTA HOTCAKE

nazwa

Wykonanie

Trochę zbyt mocno zrumieniony, ale to wina nowej patelni, także wybaczcie. Dopiero testuję :)
PS. Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego takie samo ciasto rozłożone na kilka placków jest o połowę niższe? :O
Placek z ricotty podany z sosem żurawinowym, malinowym bio syropem z agawy(Zielonyspicherz.pl) i organicznymi orzeszkami piniowymi
/ 1 porcja/
125 g ricotty (pół opakowania)
55 g mąki z pszenicy durum (niecałe 1/2 szklanki)
10 g mąki kokosowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
łyżka miodu
łyżeczka masła ghee do smażenia
ewentualnie mleko do rozrzedzenia
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą miksera.
Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie spadało z łyżki), dodać trochę mleka.
Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie masło stopić na patelni i porządnie ją rozgrzać.
Zmniejszyć ogień, przelać ciasto i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie ostrożnie przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.
Zdjąć z patelni, udekorować i jeść póki ciepły :)
Smacznego!
A rok temu...
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/11/714-placek-z-ricotty.html