Wykonanie
Trochę zbyt mocno zrumieniony, ale to
wina nowej patelni, także wybaczcie. Dopiero testuję :)PS. Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego takie samo ciasto rozłożone na kilka placków jest o połowę niższe? :O

Placek z
ricotty podany z
sosem żurawinowym,
malinowym bio
syropem z agawy(Zielonyspicherz.pl) i organicznymi orzeszkami piniowymi



/ 1 porcja/125 g
ricotty (pół opakowania)55 g
mąki z pszenicy durum (niecałe 1/2 szklanki)10 g
mąki kokosowej1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solijajkołyżka
miodułyżeczka
masła ghee do smażeniaewentualnie
mleko do rozrzedzeniaWszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą miksera.Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie spadało z łyżki), dodać trochę
mleka.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie
masło stopić na patelni i porządnie ją rozgrzać.Zmniejszyć ogień, przelać ciasto i smażyć około 5 minut.Po tym czasie ostrożnie przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.Zdjąć z patelni, udekorować i jeść
póki ciepły :)Smacznego!A rok temu...