ßßß
Miodowo-lawendowy ricotta hotcake smażony na maśle ghee podany z mascarpone, borówkami, bazylią i ekologicznym amarantusem ekspandowanym Symbio

***
Obiadowy omlet z semoliny na wytrawnie - z tuńczykiem, cukinią, pieczarkami i Parmigiano Regiano podany z warzywami/ 1 porcja/125 g ricotty (pół opakowania)55 g mąki z pszenicy durum (niecałe 1/2 szklanki)10 g mąki kokosowej1/3 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solijajkołyżka miodupół łyżeczki suszonych kwiatów lawendyłyżeczka masła ghee do smażeniaewentualnie mleko do rozrzedzeniaWszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą miksera.Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie spadało z łyżki), dodać trochę mleka.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie masło stopić na patelni i porządnie ją rozgrzać.Zmniejszyć ogień, przelać ciasto i smażyć około 5 minut.Po tym czasie ostrożnie przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.Zdjąć z patelni, udekorować i jeść póki ciepły :)Smacznego!