ßßß Cookit - przepis na LAWENDOWY RICOTTA HOTCAKE

LAWENDOWY RICOTTA HOTCAKE

nazwa

Wykonanie

Jeden duży ricotta hotcake zamiast kilku małych. To zadziwiające, że w takiej formie wychodzi wyższy niż placuszki o "standardowej średnicy". Puchaty i sycący, z lawendową i maślaną nutą... chyba najlepszy, jaki do tej pory udało mi się zrobić :) Do tego ulubiony mascarpone, borówki z własnej działki i popping z amarantusa :)
Miodowo-lawendowy ricotta hotcake smażony na maśle ghee podany z mascarpone, borówkami, bazylią i ekologicznym amarantusem ekspandowanym Symbio
***
Obiadowy omlet z semoliny na wytrawnie - z tuńczykiem, cukinią, pieczarkami i Parmigiano Regiano podany z warzywami
/ 1 porcja/
125 g ricotty (pół opakowania)
55 g mąki z pszenicy durum (niecałe 1/2 szklanki)
10 g mąki kokosowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
jajko
łyżka miodu
pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
łyżeczka masła ghee do smażenia
ewentualnie mleko do rozrzedzenia
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą miksera.
Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie spadało z łyżki), dodać trochę mleka.
Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie masło stopić na patelni i porządnie ją rozgrzać.
Zmniejszyć ogień, przelać ciasto i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie ostrożnie przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.
Zdjąć z patelni, udekorować i jeść póki ciepły :)
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/08/629-ricotta-hotcake.html