Wykonanie
Jeden duży
ricotta hotcake zamiast kilku małych. To zadziwiające, że w takiej formie wychodzi wyższy niż placuszki o "standardowej średnicy". Puchaty i sycący, z lawendową i
maślaną nutą... chyba najlepszy, jaki do tej
pory udało mi się zrobić :) Do tego ulubiony
mascarpone,
borówki z własnej działki i popping z
amarantusa :)
Miodowo-lawendowy
ricotta hotcake smażony na
maśle ghee podany z
mascarpone,
borówkami,
bazylią i ekologicznym
amarantusem ekspandowanym Symbio
***
Obiadowy omlet z semoliny na wytrawnie - z
tuńczykiem,
cukinią,
pieczarkami i Parmigiano Regiano podany z warzywami/ 1 porcja/125 g
ricotty (pół opakowania)55 g
mąki z pszenicy durum (niecałe 1/2 szklanki)10 g
mąki kokosowej1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solijajkołyżka
miodupół łyżeczki suszonych kwiatów lawendyłyżeczka
masła ghee do smażeniaewentualnie
mleko do rozrzedzeniaWszystkie składniki dokładnie zmiksować za pomocą miksera.Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste (nie będzie spadało z łyżki), dodać trochę
mleka.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie
masło stopić na patelni i porządnie ją rozgrzać.Zmniejszyć ogień, przelać ciasto i smażyć około 5 minut.Po tym czasie ostrożnie przewrócić i smażyć jeszcze 3 minuty.Zdjąć z patelni, udekorować i jeść
póki ciepły :)Smacznego!